Dezechilibrul bugetului de stat „provine din subestimarea cheltuielilor şi supraestimarea veniturilor”
Dezechilibrul bugetului de stat provine din subestimarea cheltuielilor şi supraestimarea veniturilor, afirmă Consiliul Fiscal.
18 Aprilie 2023, 13:43
Consiliul Fiscal susţine, într-o analiză proprie, că dezechilibrul bugetului de stat, în valoare de 20 de miliarde de lei, înregistrat în primele trei luni ale anului, provine atât din subestimarea cheltuielilor, cât şi din supraestimarea veniturilor. În consecinţă, spun analiştii economici, reechilibrarea se va putea face doar acţionând în ambele zone, iar punctual, problema se va rezolva, cel mai probabil, în urma unei rectificări bugetare.
Reducerile de cheltuieli trebuie să fie însoțite așadar și de un efort de creștere a veniturilor bugetare printr-o mai bună administrare fiscală, spune analistul economic Constantin Rudnițchi, care adaugă însă că exclude în acest moment varianta unor creșteri de impozite sau taxe.
Constantin Rudnițchi: Am văzut o serie de propuneri transmise de ministere. Se fac niște economii la cheltuielile curente, de la articole de papetărie până la combustibili. E nevoie de mai bună administrare, dar în niciun caz nu pot să ajungă, din câte înțelegem, la nivelul la care ne-ar trebui bugetat. Și atunci e limpede că ar trebui să se mizeze și pe o creștere a veniturilor. Am văzut doar câteva măsuri. De exemplu, recent, Ministerul Finanțelor a schimbat regulile de eșalonare a unor plăți pentru companii. O să vedem cât de eficiente sunt. Nu vedem deocamdată eficiența măsurilor privind, de exemplu, legarea caselor de marcat fiscale la serverele ANAF. Ar trebui să vedem și eficiența folosirii e-facturii, pentru că s-a introdus în mai multe zone și pentru mai multe companii. Sigur că mai poți luate niște măsuri care au fost avansat în spațiul public: blocarea angajărilor la stat, interzicerea cumulului salariului bugetar cu pensia.
Constantin Rudnițchi explică faptul că cel mai probabil la jumătatea anului va avea loc o rectificare bugetară, prilej cu care se va face o reașezare de cheltuieli între diverse ministere și adaugă că este foarte important să se păstreze cheltuielile cu investițiile în contextul implementării PNRR, adică este esențial să se evite tentația de a tăia din aceste cheltuieli, așa cum s-a mai întâmplat în trecut.