Dezastrul din Japonia afectează economiile mai multor ţări
Situaţia din arhipelagul nipon afectează companiile multinaţionale şi economiile ţărilor în care acestea operează.
Articol de Anca Dragu, 17 Martie 2011, 17:14
Evenimentele din Japonia, survenite pe fondul crizei economice globale au ridicat semne de întrebare cu privire la posibilele consecinţe internaţionale.
Analiştii economici, citaţi de agenţiile de presă, apreciază că revenirea în urma blocării anumitor sectoare de activitate s-ar putea produce spre sfârşitul anului.
După ce Germania a decis să închidă şapte reactoare nucleare, cehii şi slovacii se tem de majorarea preţului la energie şi la produsele electronice.
Economiile Cehiei şi Slovaciei ar putea fi serios afectate de o eventuală scădere a activităţii economice în Germania, având în vedere că ambele exportă masiv către această ţară.
În cazul Slovaciei impactul ar putea fi chiar mai mare, pentru că unele multinaţionale cu facilităţi de producţie aici sunt direct afectate de situaţia din Japonia.
De exemplu, fabrica de automobile Volkswagen în capitala slovacă exportă cam un procent din producţia sa către Japonia.
Criză de componente japoneze
Producătorii de aparatură electronică importă componente din arhipelagul nipon.
Volkcom Slovakia, care produce monitoare LCD, îşi caută alţi furnizori şi analizează o eventuală schimbare a planului de producţie.
"Este foarte greu pentru astfel de companii să înlocuiasc furnizorii japonezi.
"Calitatea produselor firmelor japoneze este atât de ridicată încât aproape nimeni altcineva n-o atinge", spune economistul Peter Stanek.
Alţi analişti sunt îngrijoraţi de evoluţia negativă a pieţelor financiare asiatice, iar politicienii de ceea ce premierul ceh Petr Necas numeşte isteria mediatică din jurul energiei nucleare.
"Nu-mi pot închipui centralele atomice ale Cehiei închise. Sunt sigure şi dacă le închidem economia noastră se va apropia de colaps", declarat premierul pentru postul public de radio al Cehiei.
Guvernul slovac nu plănuieşte închiderea celor două centrale nucleare de pe teritoriul său, deoarece ar însemna să caute alte surse pentru a acoperi 54 la sută din consumul de energie electrică al Slovaciei.