Detonare controlata la un furnal din Galati
Furnalul nr. 2 al combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi este demolat după 44 de ani de existenţă şi 39 de ani de funcţionare.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 05 Octombrie 2013, 16:08
Astăzi, în cadrul combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi, la Furnalul nr. 2, a avut loc o detonare controlată, activitate în cadrul acţiunii de demolare a furnalului, care a început în luna martie a acestui ani şi care se va încheia în câteva luni.
Furnalul nr. 2 al combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi este demolat după 44 de ani de existenţă şi 39 de ani de funcţionare.
Motivul demolării sale este acela că obiectivul este uzat fizic şi tehnologic, explicaţii pe care conducerea combinatului le-a prezentat, în luna martie a acestui an, şi autorităţilor locale de mediu, atunci când a anunţat demararea acţiunilor de demolare a furnalului nr. 2.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, pentru acţiunea de detonare de astăzi s-au luat măsuri suplimentare de securitate, multe din activităţile de pe platformă, în special cele din jurul furnalului, fiind încetinite sau chiar oprite.
Totuşi, detonarea s-a desfăşurat în condiţii bune şi nu s-au înregistrat incidente, a mai precizat Dorian Dumitrescu.
Un singur furnal functional
În prezent, după demolarea furnalului nr. 2, în combinatul siderurgic mai există patru furnale, din care doar unul, Furnalul nr. 5, mai funcţionează în acest moment.
Furnalul nr. 3 este şi el operaţional, dar nu funcţionează din lipsa comenzilor, în timp ce alte două furnale, Furnalul nr. 4 şi furnalul nr. 6 nu pot fi folosite. Furnalul nr. 4 se află la sfârşitul ciclului de viaţă, dar încă nu s-a luat o decizie dacă va fi reparat sau nu, în timp ce Furnalul nr. 6 este dezafectat după ce a fost afectat parţial într-o explozie înregistrată în anii ’90.
În ultimii trei ani, de pe platforma combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi au mai fost desfiinţate un furnal, o cocserie, o maşină de aglomerare, un slebing, două oţelării, dar şi fabrica de cărămidă.
Motivele desfiinţării acestor biective au fost tehnologia depăşită în fabricarea oţelurilor şi scăderea treptată a cerinţelor de oţel de pe piaţă.