Delegaţiile FMI şi CE discută în capitală cu autorităţile române
Miercuri încep negocierile între echipele FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv.
Articol de Iulian Olescu, 17 Iulie 2013, 08:28
Autorităţile române au făcut progrese considerabile în domeniul fiscal, al sănătăţii şi în sectorul energetic pe parcursul ultimelor două acorduri cu FMI, dar este nevoie de continuarea reformării companiilor de stat, a precizat marţi la Bucureşti, directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în capitală pentru discuţii asupra următorului program cu România.
Miercurii încep negocierile între echipele FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv.
Discuţiile se vor axa pe evoluţiile economice recente şi pe priorităţile pentru continuarea reformelor.
Ultimul program economic convenit cu finanţatorii internaţionali s-a încheiat la finalul lunii iunie cu succes, deşi ţara noastră a beneficiat de o serie de derogări pentru anumite criterii cantitative neîndeplinite.
Unul dintre domeniile la care se înregistrează întârzieri este cel al eficientizării activităţii societăţilor cu capital de stat şi va fi probabil unul dintre elementele-cheie ale viitorului acord, după cum spunea şi directorul general al FMI, Christine Lagarde.
"S-a realizat o consolidare fiscală însemnată, s-a menţinut o supraveghere şi o soliditate a sistemului financiar. Unele reforme structurale-cheie au fost derulate şi aici mă gândesc la sectorul energiei şi gazului, în cazul căruia au fost decise şi votate reforme substanţiale şi mai este încă mult de făuct.
"Atunci când vine vorba de întreprinderile cu capital de stat este nevoie de multă muncă pentru a valorifica acest capital aflat la dispoziţie şi care nu oferă productivitatea pe care ar putea să o aibă", a declarat Christine Lagarde.
Autorităţile române sunt decise să continue reformele structurale, să le finalizeze pe cele aflate în curs de implementare şi să consolideze disciplina bugetară, precizează ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
El a prezentat şi motivele pentru care România îşi doreşte un nou acord preventiv cu finanţatorii internaţionali.
"Unu - este consolidarea stabilităţîi macroeconomice şi la jumătate de an deficitul bugetar este în parametri, 1,1% din PIB, avem apoi motivul reformelor structurale, continuarea reformelor structurale. De ce? Ca să crească competitivitatea economiei, ca să reformăm companiile de stat şi avem, de asemenea, motivul relativ de dată recentă, al unor noi turbulenţe pe pieţele internaţionale.
Toate ţările au suportat uşoare creşteri ale costurilor de finanţare. Deci, este foarte bine din aceste motive ca România să fie în continuare protejată şi printr-un program cu Comisia şi cu FMI", a spus Liviu Voinea.
Misiunea FMI, prezentă la Bucureşti pentru negocieri, are un nou şef, Andrea Scaechter, care îl înlocuieşte pe olandezul Erik De Vrijer, la numai un an după ce acesta a fost numit în funcţie.
Experţii Fondului se vor întâlni, ca de obicei, la Bucureşti şi cu reprezentanţii ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi organizaţiilor societăţii civile.