Deficitul comercial „a scăzut cu peste 15%”, raportat la aceeaşi perioadă din 2023
Calculele statistice arată că deficitul a fost mai mic cu aproape 360 de milioane de euro faţă de cel înregistrat în ianuarie anul trecut.
Articol de Iulian Olescu, 11 Martie 2024, 14:08
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie) - "Radiojurnal" - Realizator: Nicoleta Turcu - Deficitul comercial a scăzut peste 15% în ianuarie, raportat la aceeaşi lună din 2023, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică. S-au diminuat importurile de băuturi şi produse din tutun, precum şi cele de produse manufacturate, spune analistul economic Constantin Roudniţichi. El remarcă şi că este posibil ca în prima lună a anului să fi crescut mult importurile pentru înzestrarea armatei.
Constantin Rudniţichi: Avem o creştere spectaculoasă a importurilor de aşa-numite bunuri care nu sunt în clasificarea internaţională a standardelor comerciale. Aici putem bănui că e vorba despre importuri legate de înzestrarea armatei, pentru că, să nu uităm, în deficitul bugetar din ianuarie şi februarie apar cheltuieli legate de această temă a înzestrării armatei. Este doar o presupunere. Întorcându-ne la sectoarele clasificate, cele standardizate, avem o scădere şi ea poate veni din două raţiuni. Fie în decembrie au fost stocuri, deci aprovizionarea a fost mai mare, au rămas valabile şi au rămas în piaţă şi în ianuarie. E vorba de o uşoară scădere a consumului la anumite produse, în special produse nealimentare, care s-au putut vedea în luna ianuarie.
Realizator: Potrivit datelor INS, exporturile României au însumat aproape 7,1 miliarde de euro în prima lună a anului, iar importurile peste 9 miliarde. Calculele statistice arată că, astfel, deficitul a fost mai mic cu aproape 360 de milioane de euro faţă de cel înregistrat în ianuarie anul trecut. Valoarea schimburilor de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene a reprezentat peste 74% din total exporturi şi aproape acelaşi procent din total importuri.