Deficitul bugetar al României, analizat de Comisia Europeană
CE crede că planul de stabilitate al României este expus riscului din cauza faptului că are la bază previziuni economice mult mai optimiste decât cele făcute de comisie.
Articol de Claudia Marcu, 24 Martie 2010, 17:33
Comisia Europeană a analizat zece planuri de stabilitate şi de convergenţă, actualizate de statele membre.
Din cele zece ţări analizate, trei se află în programe de asistenţă financiară: Letonia, Ungaria şi România.
Programul de convergenţă, trimis de România, indică un deficit bugetar de 6,3% - în 2010, 4,4% - în 2011 şi 3% - în 2012 şi un nivel al inflaţiei de 3,7% - anul acesta, respectiv 2,8% - în 2012.
"Pentru a atinge un deficit bugetar, de 6,3% - în 2010, este esenţial ca România să implementeze măsurile de consolidare prevăzute pentru acest an", au spus cei de la Comisia Europeană.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a adăugat că planul de convergenţă nu specifică îndejuns măsurile de consolidare care vor fi luate în 2011 şi 2012, menţionând, totuşi, că sunt aşteptate informaţii suplimentare în viitorul cadru bugetar pe termen mediu 2011 - 2013.
Analiza comisiei menţionează faptul că ţintele deficitului bugetar pentru următorii ani ar trebui să fie atinse, dacă reformele fiscale agreate, în contextul balanţei de plăţi a programului de asistenţă financiară, vor fi implementate.
Evaluarea Comisiei Europeane a fost făcută ţinând cont de actuala criza economică şi financiară, care a dus la deteriorarea accentuată a finanţelor publice în majoritatea statelor membre.
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat că, deşi cele zece programe respectă liniile trasate de Consiliul European, cele mai multe sunt expuse riscurilor, în special din cauza faptului că au la bază previziuni economice mult mai optimiste decât cele făcute de Comisia Europeană.