Deciziile instanţelor împotriva băncilor "nu ajută creditarea"
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a spus că recentele decizii obţinute în instanţe nu sunt de natură a încuraja relansarea creditării.
Articol de Iulian Olescu, 11 Septembrie 2014, 18:45
Reprezentanţii băncilor atrag atenţia că anumite decizii luate în instanţe precum şi eventuala aprobare a unor iniţiative legislative ce vizează creditele în valută ar putea determina băncile să fie precaute în a relansa activitatea de creditare.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a reacţionat azi la decizia recentă a unei instanţe de judecată de a transforma un credit luat în franci elveţieni în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului.
Evoluţia descendantă a dobânzilor va continua la credite, dar cel mai probabil şi la depozite deoarece băncile nu îşi pot reduce prea mult marjele în condiţiile în care riscurile asociate României rămân ridicate, mai ales în contextul tensiunilor din regiune - a precizat preşedintele ARB.
Pe de altă parte, el a atras atenţia că recentele decizii obţinute în instanţe privind tranformarea în lei a unor credite contractate iniţial în franci eleveţieni nu sunt de natură a încuraja relansarea creditării.
"Astfel de decizii şi astfel de interpretări nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare, atunci când vezi ce ţi se poate întâmpla nu te mai grăbeşti să începi creditarea", a apreciat Radu Graţian Gheţea.
Preşedintele ARB a mai precizat că în conformitate cu o serie de studii făcute de Banca Naţională a României în privinţa impactului unor dintre iniţiativele legislative ce vizează creditele contractate în valută rezultă că acestea ar putea avea efecte negative importante asupra sistemului bancar.
"Sumele nu sunt neglijabile, efectul, spuneam, este deosebit de puternic şi noi /.../ Asociaţia Română a Băncilor, le-am transmis informaţiile pe care le deţinem, la Parlament. Noi nu facem presiuni, noi ne spunem punctul de vedere", a declarat Radu Graţian Gheţea.
În ultima perioadă, în Parlament sunt discutate mai multe proiecte legislative ce vizează în special creditele în franci elveţieni care prevăd fie transformarea lor în altă valută sau în lei, fie utilizarea pentru rambursarea acestora a cursului de schimb în vigoare la momentul acordării împrumutului.