De azi, "subvenţii cel puţin duble" pentru crescătorii de vite
Banii vin de la bugetul de stat pentru a contracara ceea ce ministrul agriculturii numeşte "pericolul importurilor de lapte la preţuri scăzute".
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 14 Aprilie 2014, 12:36
Începând de astăzi, 150.000 de crescători de bovine vor primi de la bugetul de stat subvenţii în valoare totală de 570 de milioane de lei, a anunţat, astăzi, la Galaţi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii.
Acesta a precizat că subvenţiile acordate în 2014 crescătorilor de bovine s-au dublat sau s-au triplat faţă de cele acordate anul trecut, respectiv de la 500 de lei/cap de bovină, în 2013, la 700-1.300 de lei-cap de bovină în 2014.
Măsura a fost luată în contextul în care Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze producţia autohtonă de lapte, având în vedere pericolul importurilor de lapte, la preţuri scăzute, din străinătate, începând cu 2015, când se va liberaliza piaţa laptelui.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020
Ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin participă, astăzi, la Galaţi, la prezentarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, fiind a şaptea reuniune la nivelul ţării pe această temă.
Prin PNADR, România va putea cheltui, până în 2020, suma de 8 miliarde de euro (alocaţi de la UE), iar în total, pe agricultură, ţării noastre îi revine o alocare bugetară europeană de 19 miliarde de euro, a mai precizat ministrul Daniel Constantin.
Raportat la suma totală alocată de la bugetul European pentru următorul exerciţiu bugetar, respectiv 39 de miliarde de euro, banii ce pot fi fosloisiţi pentru dezvoltarea agriculturii - 19 miliarde de euro - reprezintă o sumă semnificativă, ceea ce dovedeşte importanţa agriculturii la nivel european, a mai declarat Daniel Constantin.
Acesta şi-a exprimat intenţia ca fondurile europene alocate României până în 2020 să fie absorbite în proprţie de 100%.
PNADR cuprinde un program de 16 măsuri, prin intermediul cărora se vor putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a fermierilor, inclusiv pentru protejarea acestora de pagubele produse de calamităţi, prin înfiinţarea fondzurilor mutuale.
Potrivit ministrului Constantin, prima sesiune de depunere a proiectelor pe PNADR se va lansa în luna mai, Ministerul Agruiculturii fiind primul minister din România care va face acest lucru.