Datoriile companiilor din domeniul apărarii ar putea fi şterse
Secretarul de stat în ministerul economiei, Bogdan Badea spune că fabricile de armament din România îşi desfăşoară activitatea în pierdere din cauza datoriilor şi penalităţilor.
Articol de Daniel Neguţ, 05 Septembrie 2013, 18:47
Guvernul caută soluţii pentru ştergerea datoriilor istorice ale companiilor de stat din domeniul apărării, datorii care, la nivel naţional, se ridică la 4 miliarde de lei - a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, care a vizitat Fabrica de Armamament din Cugir.
El a subliniat că, dacă ar fi anulată această datorie istorică, fabrica din Cugir ar funcţiona pe profit.
Secretarul de stat Bogdan Badea spune că fabricile de armament din România îşi desfăşoară activitatea în pierdere tocmai din cauza acestor datorii istorice şi a penalizărilor de întârziere. Prin anularea datoriilor, fabricile s-ar putea dezvolta în condiţii de profitabilitate, generând noi locuri de muncă.
"La nivel de industrie de apărare, datoriile istorice se duc undeva la 4 miliarde. Cele mai mari datorii sunt către stat şi la Cugir vorbim de peste 100 de milioane de lei. Dacă s-ar da la o parte datoriilor istorice şi penalităţile care curg din cauza acestor datorii istorice, societăţile ar fi pe profit", spune Bogdan Badea.
Problema reală, pieţele de desfacere
Profesorul universitar Anton Caragea, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi cooperare economică subliniază că datoria istorică nu este principala problemă ce trebuie rezolvată în cazul industriei noastre de apărare, ci găsirea unor pieţe de desfacere a produselor pe termen lung.
"Trebuie să spunem că beneficiem de o industrie a apărării extrem de performantă. Aş cita doar concluziile unui seminar internaţional, care a avut loc în urmă cu şase luni, care a spus că - nu dau decât un singur exemplu - sistemul de apărare medie antiaeriană realizat de industria noastră este cel mai performant în acest moment.
"Cu alte cuvinte, putem să creionăm o industrie de apărare de succes, care să aducă exporturi, să aducă venituri şi să devină unul din pilonii dezvoltării economice din viitor. Una dintre obligaţiile urgente ale guvernului nostru o reprezintă şi găsirea unor piese de desfacere, prin creionarea, pe termen lung, a unei strategii de dezvoltare şi protejare a potenţialului industriei de armament şi apărare a statului nostru", spune Anton Caragea.
Profesorul Anton Caragea a precizat că anularea datoriei istorice a fabricilor de armament se poate face doar cu acordul Comisiei Europene.
O altă modalitate ar fi emiterea de acţiuni, obligaţiuni sau titluri de valoare la nivelul datoriei, fără a mai fi nevoie, în acest caz, de aprobarea Comisiei Europene - a mai spus Anton Caragea.