Cum ne vrea Europa în 2020
România trebuie să depună eforturi mai mari decât alte ţări europene pentru ca în deceniul următor să se poată compara cu restul ţărilor UE.
Articol de Carmen Gavrilă, 24 Martie 2010, 10:09
Comisia Europeană a detaliat câteva din direcţiile de dezvoltare a României, aşa cum decurg acestea din aşa-numita "Strategie 2020".
Astfel, la nivel continental strategia îşi propune o creştere "inteligentă", adică bazată pe educaţie şi inovaţie.
A doua prioritate este creşterea durabilă, bazată pe o folosire mai eficientă a resurselor care să facă statele membre şi Uniunea mai competitive.
Şi în al treilea rând, creşterea ratei de angajare pe piaţa muncii a europenilor din mai multe grupuri de vârstă.
În acest punct, Comisia Europeană vrea în câmpul muncii un număr mai mare persoane peste 50 de ani.
România este însă departe de standardele asumate la nivel european, consideră fostul comisar european Leonard Orban, în prezent consilier prezidenţial.
"Dacă ne uităm la alocările pentru sectorul cercetare-dezvoltare, care sunt undeva sub 1%, dacă ne uităm la chestiunea abandonului şcolar, cifră care este foarte departe de nivelul Uniunii şi care a continuat să crească în aceşti ani, este clar că ţintele sunt foarte ambiţioase şi vor fi foarte greu de atins” a declarat Leonard Orban.
Consilierul prezidenţial Leonard Orban consideră că o soluţie ar fi ca Uniunea Europeană să preia de la statele membre competenţele naţionale, de exemplu în domeniul politicilor macroeconomice. Leonard Orban a spus că interesul României este ca Uniunea să fie cât mai puternică, în condiţiile în care deja între noi şi media europeană sunt diferenţe serioase de procente, iar situaţia actuală nu ne ajută să micşorăm distanţa.
Cum tot ce se întâmplă în blocul comunitar ne afectează, evident România trebuie să contracareze eventuale derapaje. Fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu, insistă pe un mai mare control în domeniul financiar.
"Nu avem mecanisme care să rezolve o situaţie de cădere, de pildă, a unei mari entităţi bancare, când Comisia şi guvernul trebuie să intervină”, a spus Daniel Dăianu.