"Creşterea lentă şi şomajul" afectează economia Europei
Economistul francez Christian de Boissieu consideră că Europa este afectată de competitivitatea redusă a unor state, printre care Portugalia şi Grecia. El susţine că totuşi acestea nu vor părăsi zona euro.
Articol de Iulian Olescu, 04 Noiembrie 2011, 16:00
Principalele probleme ale zonei euro sunt acum competitivitatea redusă a unor state, şomajul ridicat şi creşterea economică lentă, susţine preşedintele Consiliului de Analiză Economică din Franţa, Christian de Boissieu.
Oficialul este convins că Portugalia şi Grecia vor rămâne în acest spaţiu, pentru că renunţarea la moneda unică ar genera un dezavantaj general valabil.
Cât despre România, oficialul consideră că adoptarea monedei unice în 2015 este posibilă.
Până atunci, şi ţara noastră, şi celelalte din zona euro vor avea posibilitatea să-şi rezolve problemele, a mai declarat economistul.
Actuala criză din Europa este una a datoriilor publice şi private, nu o criză a monedei euro, spune preşedintele Consiliului de Analiză Economică, Christian de Boissieu.
Ea a fost cauzată, în mare parte, de competitivitatea redusă a unor state din zona euro, cum ar fi Grecia sau Portugalia, diferenţele dintre acestea şi ţările performante fiind accentuate de introducerea monedei unice.
"În opinia mea, problemele cele mai mari ale Europei sunt creşterea lentă şi şomajul. Când vorbim de previziuni pentru 2020, dacă nu vom schimba nimic din situaţia actuală, Uniunea Europeană va avea o creştere medie anuală de 1,5%.
"Eu spun că asta este inacceptabil, fie că privim la şomajul ridicat din foarte multe state europene, fie că ne comparăm cu marile ţări emergente ca India sau China, care, deşi au încetinit, e adevărat, înregistrează creşteri puternice însă, sau chiar cu Statele Unite ale Americii, a căror creştere economică îşi va reveni mult mai rapid decât la noi, în Europa", a declarat Christian de Boissieu.
Soluţiile pentru rezolvarea acestor probleme sunt legate, în opinia economistului francez, de creşterea implicării Băncii Europene de Investiţii în finanţarea politicilor de creştere şi promovare a cercetării, dezvoltării şi inovării, dar şi de lupta împotriva paradisurilor fiscale, supravegherea agenţiilor de rating şi implicarea băncilor comerciale în promovarea creşterii economice.