Creşterea economiei româneşti
Creşterea economiei româneşti a fost de două ori mai mare decât media comunitară, în ultimul trimestru al anului 2018 - arată datele Oficiului de Statistică al Uniunii Europene.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Martie 2019, 07:59
Creşterea economiei româneşti a fost de două ori mai mare decât media comunitară, în ultimul trimestru al anului 2018 - arată datele Oficiului de Statistică al Uniunii Europene, Eurostat.
De altfel, şi Institutul Naţional de Statistică spune că Produsul Intern Brut, estimat pentru anul trecut, a crescut în termeni reali cu 4,1% faţă de 2017, cel mai mult contribuind industria.
Reporter Iulian Olescu: "La creşterea PIB, în anul trecut, faţă de 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, mai semnificative fiind contribuţiile industriei, impozitelor nete pe produs, comerţului, agriculturii şi secorului de informaţii şi comunicaţii.
Construcţiile au avut, în schimb, o contribuţie negativă la creşterea PIB, ca urmare a reducerii volumului lor de activitatea cu 5,6%.
Contribuţii negative la creşterea PIB au avut atât exportul net, din cauza creşterii importurilor, care a fost net superioară creşterii exporturilor, dar şi formarea brută de capital fix.
Constantin Rudniţchi, analist economic: "Avem o creştere a tuturor sectoarelor economiei, industria creşte.
Avem agricultura care a avut, în anumite zone, producţii record.
Sigur, acest 4,1% este totuşi mai mic decât ne aşteptam anul trecut, la începutul anului, dar e totuşi o creştere bună.
Pe de altă parte, exportul net, ceea ce înseamnă diferenţa dintre exporturi şi importuri care este în favoarea importurilor, trage în jos creşterea economică.
De asemenea, investiţiile nu au un rol în zona de creştere economică, ceea ce este îngrijorător, aş spune.
Una peste alta, avem performanţe, avem faptul că economia a crescut, dar avem şi îngrijorări de faptul că totuşi, această creştere este bazată pe consum, pe producţii de valoarea adăugată mică şi mai puţin pe eficienţă."
Conform datelor publicate de Eurostat, creşterea de 0,7% înregistrată de România în ultimul trimestru din 2018, faţă de precedentele trei luni, este de peste trei ori mai mare decât avansul înregistrat în zona euro, şi dublă faţă de creşterea economică din UE."