Creşterea economică "va ajunge la 1,5 % în 2011"
Economia României începe să-şi revină şi să reia creşterea, care va ajunge la circa 1,5 la sută în 2011, este concluzia şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, după vizita de evaluare.
Articol de Răzvan Stancu, 09 Mai 2011, 10:28
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că economia României începe să-şi revină şi să reia creşterea, care va ajunge la circa 1,5 la sută în 2011, susţinută de exporturi puternice şi îmbunătăţirea treptată a cererii.
"Mediul macroeconomic rămâne în linii mari aşa cum am anticipat în vizita trecută. Nu am făcut modificări importante în privinţa proiecţiilor. Putem vedea semne clare că economia a început să-şi revină şi să reia creşterea. Aceasta ar trebui să ajungă la circa 1,5% în 2011, susţinută de exporturi puternice şi îmbunătăţirea treptată a cererii interne. Creşterea e aşteptată să ia amploare în 2012, urmând să ajungă la 3,7% - 4%", a spus Jeffrey Franks.
Jeffrey Franks se aşteaptă ca inflaţia să crească peste nivelul de 5 la sută prognozat de BNR. Creşterea economică sustenabilă, odată cu creşterea investiţiilor şi a numărului locurilor de muncă se află în prim-planul obiectivelor urmărite, potrivit şefului misiunii FMI.
"Ne aşteptăm ca la sfârşitul lui 2011 inflaţia să se situeze peste nivelul de 5% estimat de BNR. Banca Naţională va trebui să rămână în continuare vigilentă faţă de un nou val de presiuni inflaţioniste şi ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politica în următoarele luni pentru a se putea atinge ţinta de inflaţie în 2012", a precizat oficialul FMI.
Majorarea investiţilor cu cheltuielile publice trebuie să rămână în prognoza anticipată, iar proiectele cu finanţare europeană trebuie finalizate până la sfârşitul anului, a mai spus Jeffrey Franks.
Ţinta de deficit bugetar a primului trimestru a fost atinsă, lăsând ţinta de 4,4% la sută din PIB la nivelul anului uşor de atins.
"Ţinta de deficit de 3% în 2012 va fi o provocare, fiind esenţială rezistenţa la presiunea politică de a majora cheltuielile sau a reduce nivelul impozitelor înainte ca îmbunătăţirea controlului cheltuielilor şi administrării fiscale să producă rezultatele", a mai afirmat Jeffrey Franks.