Creşterea economică, "mai mică decât previziunea guvernului"
Analiştii BCR estimează pentru România o creştere economică de 1,1% în acest an, faţă de 1,6, cât a luat în calcul guvernul în elaborarea bugetului de stat.
Articol de Iulian Olescu, 24 Ianuarie 2013, 14:25
Specialiştii BCR estimează pentru România o creştere economică de 1,1% în acest an, faţă de 1,6, cât a luat în calcul guvernul în elaborarea bugetului de stat.
Raportul macroeconomic "România în 2013" arată că economia se va afla într-un proces gradual de revenire, datorită factorilor locali şi internaţionali care arată mai promiţători decât în 2012.
Documentul menţionează şi normalizarea recoltei din agricultură după un an 2012 grav afectat de secetă.
Raportul este realizat pe un scenariu de bază, iar riscurile aferente acestuia s-ar putea manifesta, mai degrabă, în direcţia unei creşteri economice mai mari decât cea precizată în document.
Analistul şef al BCR, Eugen Şincai, a explicat de unde consideră autorii raportului că va proveni creşterea economiei româneşti în 2013.
"Credem că acest 1,1% din anul 2013 va proveni din consumul gospodăriilor populaţiei, în special după majorările de venituri din sectorul public. Dacă ar fi să vorbim despre creşterea economică a României din anul 2013 într-un mod mai larg, considerăm că aceasta se va baza pe trei piloni.
"Primul pilon este reprezentat de un buget de stat pro-creştere economică, aşa cum a fost anunţat la începutul lunii ianuarie de către guvern.
"Al doilea pilon este reprezentat de către o îmbunătăţire a încrederii investitorilor pe pieţele financiare europene, care s-ar putea vedea în scurt timp în economia reală a zonei euro şi, ulterior, şi în economia reală a României.
"Iar al treilea pilon al creşterii ar putea fi un an agricol normal, în comparaţie cu seceta severă din 2012", a declarat Eugen Şincai.
Inflaţia "va fi de 4,3%, în decembrie 2013"
În raportul realizat de specialiştii BCR se mai estimează că inflaţia va ajunge la 4,3%, în decembrie 2013, însă după ce va atinge un vârf de 5,6 procente, în trimestrul al doilea.
O pondere importantă o vor deţine majorările de preţuri administrate la energie şi gaze.
În document se mai arată că leul se va aprecia în medie cu 2%, în 2013, cursul de echilibru fiind situat în jur 4,4 lei pentru 1 euro.
De asemenea, experţii BCR anticipează o revenire a investiţiilor străine directe, undeva în trimestrul trei sau trimestrul patru al acestui an.
Raportul BCR mai precizează că pe viitor creşterea economică în România va trebui să se bazeze mai mult pe o sporire a productivităţii decât pe alte surse.