Creşterea economică din România, "cea mai mare din Europa"
Institutul Naţional de Statistică anunţă o creştere de 3,8% în primul trimestru faţă de perioada similară din 2013, susţinută în principal de consum şi producţie industrială.
15 Mai 2014, 14:08
Economia României a crescut în primele trei luni ale anului cu 3,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut - anunţă Institutul Naţional de Statistică.
Este cea mai mare creştere din UE, susţinută în principal de consum şi de producţia industrială.
Produsul Intern Brut a crescut şi faţă de trimestrul IV din 2013 - reiese din datele publicate astăzi. În UE, majoritatea statelor emergente a crescut peste aşteptări, în vreme ce zona euro rămâne dependentă de rezultatele Germaniei, şi ele foarte bune.
Datele anunţate de Institutul Naţional de Statistică confirmă estimările făcute atât de mediul de afaceri, cât şi de autorităţi.
În consecinţă, începutul anului este marcat de o revenire de substanţă comparativ cu începutul lui 2013.
Comparativ cu sfârşitul anului trecut însă, economia României a crescut cu doar 0,1%, potrivit primelor estimări, aşa-numitele estimări semnal.
Dacă anul trecut în prim-plan au fost exporturile, ajunse la un nivel maxim istoric, anul acesta poate fi marcat, pe lângă producţia industrială bună, de o revenire a consumului - se aşteaptă ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Mai optimist decât Comisia Europeană, Liviu Voinea speră chiar într-o creştere de 4%, la care ar urma să contribuie aşadar din plin şi revenirea consumului.
Stagnare pentru Franţa
La începutul lunii, Comisia Europeană a îmbunătăţit din nou previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5%, respectiv 2,6%.
În UE, Germania înregistrează în primul trimestru o creştere economică dublă, de 0,8%, bazată, potrivit Eurostat, în primul rând pe cererea internă.
A doua economie din zona euro însă, Franţa, stagnează. Agenţia Bloomberg notează că este o consecinţă a creşterii unor taxe. Consumul a scăzut cu 0,5%, iar investitorii şi-au temperat avântul.
Mai important de atât, spun specialiştii, este semnalul că zona euro rămâne fragilă, în condiţiile în care numai Franţa are o pondere de 20%.
Creşterea României din primul trimestru, raportată la aceeaşi perioadă a anului trecut, este cea mai mare din UE.
Rezultate bune au şi celelalte economii emergente, în special Polonia, Cehia, Letonia, Lituania, Slovacia, Ungaria şi chiar Bulgaria - cu puţin peste 1%.
Potrivit Eurostat, din grupul economiilor cu probleme, Ciprul înregistrează cea mai mare scădere, de 4,1%, urmat de Estonia, Grecia şi Italia.
Situaţia s-a îmbunătăţit însă considerabil în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu primul trimestru din 2013, în Spania şi Portugalia, ţări care au trecut prin ample programe de austeritate şi reforme fiscale.