Creşterea economică "depinde de absorbţia fondurilor UE"
Dezvoltarea economiei româneşti este legată de capacitatea autorităţilor de a absorbi mai multe fonduri europene şi de stabilitatea politică, arată cel mai recent raport de evaluare al FMI.
02 Aprilie 2012, 18:59
Creşterea economică a României depinde de capacitatea ţării noastre, de a absorbi mai multe fonduri europene şi de stabilitatea politică înainte de alegeri - se arată în cel de-al patrulea raport de evaluare al Fondului Monetar Internaţional, publicat luni.
România se angajează, prin scrisoarea de intenţie către FMI, să realizeze o colectare mai eficientă a contribuţiilor datorate către stat şi să facă reforme în sănătate şi energie.
În ceea ce priveşte sistemul de colectare a contribuţiilor către stat, angajamentul României, pornind de la recomandările Fondului Monetar Internaţional, este de a simplifica declaraţiile pentru impozitul pe câştigurile de capital, simplificare a mecanismului prin cares e pot face deducerile la calcularea impozitului pe venitul personal şi dezvoltarea unui plan de ajustare a ratelor accizelor.
De asemenea, România se angajează să ia măsuri prin care să reducă numărul de companii înregistrate ca plătitoare de TVA cu 20%.
În plus, din iulie, contribuţiile la sănătate ar urma să nu mai fie colectate de Casa Naţională de Sănătate, ci de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Cheltuielile legate de sănătate în România, "printre cele mai mici din Europa"
Unul dintre domeniile în care reforma este absolut necesară, este cel sanitar, având în vedere că România cheltuieşte unul dintre cele mai mici procente din Europa pentru sănătate - se arată în raportul FMI.
Decizia de a reanaliza Legea sănătăţii şi de a o promova prin consultarea opiniei publice, este încurajatoare - notează experţii Fondului.
Planul autorităţilor române de a permite o implicare mai mare a sectorului privat în sectorul sănătate, este binevenit, însă trebuie implementate şi mecanisme de monitorizare şi de reglementare adecvate - arată FMI, care apreciază că o privatizare a serviciilor de bază făcută în grabă poate crea probleme.
În continuare, sunt riscuri considerabile legate de taxa clawback, plătită de producătorii de medicamente, în timp ce coplata în forma actuală nu poate fi pusă în practică - mai notează Fondul Monetar Internaţional.
România se angajează să modifice legislaţia privind coplata, până la mijlocul acestei luni, prin scrisoarea de intenţie.
Faţă de legea actuală, promovată în Parlament, anul trecut, prin care coplata se calculează în funcţie de venitul populaţiei, guvernul va introduce, printr-o orodnanţă de urgenţă o sumă fixă care va fi de plată pentru serviciile medicale.
Printre măsurile care trebuie luate cât mai repede - mai arată raportul FMI - sunt cele care vizează reforma în domeniul energetic şi cel al transporturilor.
Este vorba de măsuri privind reglementarea preţurilor în energie şi restructurarea companiilor de stat, dar şi îmbunătăţirea infrastrcuturii feroviare.