Creştere economică "prin scăderea TVA şi a contribuţiilor"
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, susţine că o dublare a creşterii economice se poate face doar cu scăderea TVA-ului şi a contribuţiilor la asigurările sociale.
Articol de Iulian Olescu, 20 Iunie 2013, 18:42
Mediul economic susţine că relaxarea fiscală ar fi un stimulent cu condiţia reducerii cheltuielilor bugetare.
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, este de acord că o dublare a creşterii economice se poate face doar cu scăderea TVA-ului şi a contribuţiilor la asigurările sociale.
Varujan Vosganian declară că actul de guvernare în perioada următoare ar trebui să se bazeze pe mai mulţi piloni, şi anume: competitivitate, privatizare, locuri de muncă, interoperabilitate instituţională, dar şi relaxare fiscală.
"România trebuie neapărat să renunţe la cota de TVA de 24% şi la CAS-ul pe care îl are. Nu vom putea să urcăm câte 4% creştere economică cu TVA-ul ăsta. Să fie clar! Începând cu anul viitor, aceasta trebuie să fie una dintre marile noastre priorităţi", spune Varujan Vosganian.
Specialiştii cred însă că o astfel de măsură ar fi aproape imposibil de luat din cauza alternativelor foarte limitate de compensare a pierderilor de venituri bugetare care ar rezulta din aplicarea ei şi asta deoarece cheltuielile bugetare, singurul capitol la care s-ar putea lucra în acest sens, sunt formate într-o măsură covârşitoare din salariile bugetarilor şi banii pentru asistenţă socială.
"Cred că nimeni nu se îndoieşte de faptul că o reducere a TVA-ului ar fi foarte bine primită şi binevenită în economie şi ar stimula în general activitatea economică, numai că scăderea de venituri care însoţeşte o reducere de TVA ar trebui să fie pe undeva compensată.
"Evident că o compensare prin creşterea unor alte taxe şi impozite până la urmă înseamnă să muţi povara dintr-o parte în alta. Cred că soluţia corectă ar fi aceea a reducerii unor cheltuieli bugetare.
"Un lucru încurajator este faptul că primul ministru a spus ceva despre necesitatea reorganizării întregului aparat al administraţiei publice şi poate că printr-o asemenea măsură ar putea să fie reduse cheltuielile bugetare", spune analistul Aurelian Dochia.
TVA-ul a fost crescută la 24% în 2010, ca parte a măsurilor de austeritate adoptate de guvern pentru compensarea efectelor negative ale crizei financiare globale asupra veniturilor bugetului de stat.