"Creştere economică de 3,5%" pentru România la finalul lui 2013
Institutul Naţional de Statistică anunţă că Produsul Intern Brut a crescut în 2013 faţă de anul anterior mai ales datorită industriei şi agriculturii.
Articol de Iulian Olescu, 05 Martie 2014, 14:36
Institutul Naţional de Statistică păstrează şi în a doua estimare pentru finalul lui 2013 o creştere economică a României de 3,5%.
Produsul Intern Brut a crescut faţă de anul anterior, mai ales datorită industriei şi agriculturii - arată datele publicate astăzi.
Volumul de activitate în sectorul agricol, silvic şi piscicol s-a majorat cu peste 23 de procente, dar contribuţia la PIB a fost de doar 5,6%.
Pe de alta parte, sectorul industrial şi-a crescut ponderea în formarea PIB la aproape o treime, prin majorarea cu peste opt procente înregistrată faţă de anul 2012.
Investiţiile, în schimb, au înregistrat o scădere importantă în 2013, cu peste nouă procente.
Cifrele prezentate astăzi de INS indică o scădere accentuată a investiţiilor nete în economia naţională în ultimul trimestru al anului trecut, cu peste 15% faţă de perioada similară din 2012.
Analiştii economici pun această scădere în principal pe seama reducerii sumelor alocate investiţiilor publice.
Învestiţii în scădere faţă de 2012
Reducerea investiţiilor nete în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2012, a fost determinată în principal de scădera investiţiilor în utilaje şi mijloace de transport cu peste 30% şi a celor în lucrări de construcţii noi cu 6,3%.
Pe întreg anul 2013, nivelul investiţiilor nete în economia României s-a situat la peste 67,8 miliarde lei, în scadere cu aproape 10 procente faţă de anul precedent.
Vicepreşedintele Asociaţiei analiştilor financiari bancari din România, Ionuţ Dumitru, care este şi preşedinte al Consiliului Fiscal, spune că cel mai probabil această dinamică negativă a fost determinată de nivelul redus al investiţiilor publice.
"Şi consumul şi investiţiile au evoluat foarte slab, în special zona de investiţii a evoluat foarte slab şi, în special, în trimestrul al IV-lea. Motivaţia pe care o găsesc e legată, probabil, de evoluţia investiţiilor în sectorul bugetar de anul trecut.
"Am închis anul cu investiţii publice la nivelul minim al ultimilor cinci ani, 5,1% din PIB, care este cea mai mică rată în investiţii publice ca procent din PIB în ultimii cinci ani, probabil ca instrument de ajustare a deficitului bugetar.
"Probabil şi investiţiile private au evoluat destul de slab, în contextul în care, dacă ne uităm la evoluţia creditării din trimestrul IV, a avut o evoluţie foarte slabă. Creditarea în trimestrul IV a scăzut destul de mult", spune Ionuţ Dumitru.
Pe întreg anul trecut, ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii au fost: industria, comerţul şi serviciile, în timp ce agricultura a beneficiat de investiţii situate sub 5% din total.