Creştere de 8% pentru comerţul cu amănuntul
Potrivit INS, în primul trimestru al acestui an, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu peste 8 procente faţă de perioada similară din 2013.
Articol de Iulian Olescu, 05 Mai 2014, 14:52
Evoluţia cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul este considerată relevantă pentru dinamica înregistrată de consumul populaţiei, factor care, la rândul său, îşi pune amprenta asupra creşterii economice.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, pe primul trimestru al acestui an, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu peste 8 procente faţă de perioada similară din 2013, datele luând în calcul şi numărul de zile lucrătoare, precum şi elemente ce ţin de sezonalitate.
În luna martie, volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a înregistrat creşteri, atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Pe date ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de elemente ce ţin de sezonalitate, creşterea a fost de 2,3 procente faţă de luna februarie şi de aproape 12% faţă de martie 2013.
Aceste evoluţii s-au datorat în principal dinamicii vânzărilor de carburanţi în magazine specializate şi a comerţului cu produse nealimentare, însă şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, au înregistrat creşteri în martie, în special în comparaţie cu aceeaşi lună din 2013.
Pe tot trimestrul I, volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul a consemnat un plus de 8,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de această dată, segmentul cu cea mai mare influenţă fiind cel al vânzărilor de produse nealimentare, cu creşteri de peste 12%, la carburanţi şi produse alimentare, volumul cifrei de afaceri urcând cu aproape 6%.
Evoluţiile bune ale cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul par să creioneze o evoluţie pozitivă a consumului populaţiei, factor a cărui redresare se speră să contribuie la creşterea economică din 2014, în condiţiile în care anul agricol nu se arată a fi la fel de bun ca 2013, iar avântul exporturilor s-a mai temperat în ultima perioadă.