Creştere de 1,6% pentru economia României în trimestrul III
România a înregistrat, în perioada iulie-septembrie, cea mai bună performanţă economică în rândul ţărilor europene, media creşterii la nivel UE fiind de 0,2%.
Articol de Sergiu Şteţ, 14 Noiembrie 2013, 14:18
Economia Uniunii Europene a crescut cu 0,2 procente în trimestrul III faţă de trimestrul anterior, conform datelor publicate astăzi de Eurostat.
Din punct de vedere statistic, România a înregistrat, în perioada iulie-septembrie, cea mai bună performanţă economică în rândul ţărilor europene.
În trimestrul III, economia Romaniei a crescut cu 1,6 % faţă de perioada aprilie-iunie. Creşterea economică a României în trimestrul III a fost de peste 4 procente, în comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut.
Problemele economiei Uniunii Europene au radacină în problemele zonei euro, în ciuda performanţelor destul de bune ale Germaniei.
Supranumită locomotiva Europei, Germania a înregistrat în trimestrul III o creştere economică de 0,3% faţă de trimestrul anterior şi de 0,6% în comparaţie cu acelaşi trimestru al anului trecut.
Abia ieşită din recesiune în trimestrul II, Franţa a înregistrat din nou o scădere economică de 0,1%, în perioada iulie-septembrie, faţă de cele trei luni anterioare.
A treia economie a zonei euro, Italia a scăzut şi ea cu 0,1 procente, iar Spania, în ciuda unei uşoare creşteri în trimestrul III, faţă de trimestrul anterior cu 0,1%, continuă să se contracte economic.
În comparaţie cu trimestrul III al anului trecut, economia Spaniei a scăzut cu 1,2 procente.
Creşterea în Europa, sub nivelul SUA
În acest context, creşterea economică a României în trimestrul III de 4,1% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut şi de 1,6% faţă de trimestrul II pare cu adevărat remarcabilă.
Explicaţia ar putea fi recolta agricolă bună, cu toate că agricultura nu are o pondere mare în economia României.
Singura ţară cu rezultate comparabile este Letonia, cu o creştere economică, în trimestrul III, de 3,9 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Economia Uniunii Europene suferă în continuare în comparaţie cu restul lumii.
Dacă Europa a crescut cu 0,1% în trimestrul III faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Statele Unite ale Americii au avut o creştere economică de 1,6%. Conform unui raport al OECD, economiile importante ale Europei au probleme de competitivitate.
Raportul dă exemplul Franţei care, pentru a depăşi problemele economice ar trebui să permită o concurenţă mai mare în domeniile mult prea reglementate precum, servicii, comerţ, transporturi şi energie.
OECD mai recomandă creşterea flexibilităţii unor profesii supra-reglementate, precum notarii sau farmaciştii.