Credite pentru creşterea economică
Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că Banca Naţională a României intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară.
Articol de Sorin Moţatu, 02 Mai 2013, 18:17
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a menţinut rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 % pe an.
Consiliul a mai decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar .
De asemenea s-a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
La o conferinţă de presă, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că BNR intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară şi că speră ca veştile din economie să nu-l oprească.
"Practic, mesajul nostru este de intrare a României într-un ciclu de reducere a ratelor de dobândă. În ce măsură va influenţa, pe de o parte, nivelul dobânzilor la credite mai rămâne de văzut.
"Să vedem dacă situaţia din Europa nu va accentua cumva, băncile fiind dependente de surse de finanţare din exterior, se vor simţi strâmtorate. Avem şi pentru această situaţie un instrument pe care putem să-l activăm, dacă se va întâmpla, rezervele minime obligatorii", a spus guvernatorul Mugur Isărescu.
Conducerea Băncii Naţionale a aprobat joi şi Raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Documentul va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 8 mai 2013.
Aprecierea leului, "remarcabilă"
Aprecierea cursului de schimb este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
El nu a exclus aprecierea leului în acelaşi timp cu creşterea exporturilor, aşa cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000.
Leul s-a apreciat cu peste 2% în raport cu euro în ultima lună, iar referinţa a coborât în această săptămâna la 4,32 de lei, cel mai redus nivel din ultimul an şi jumătate.
Tot astăzi, Mugur Isărescu a salutat înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
"Faptul că s-au unit trei pieţe care în România sunt, din punct de vedere al volumului, încă mici nu înseamnă că s-a creat o megastructură. Nu facem altceva decât să optimizăm, şi costuri, şi structuri de supraveghere şi să ne integrăm mai bine în Europa, pentru că patru supraveghetori, care nu erau legaţi de o lege să coopereze, ci printr-un acord sui generis, nu puteam să asigurăm în prezent şi mai ales în viitor o supraveghere consolidată.
"În consecinţă, salut trecerea prin parlament, aprobarea şi intrarea în funcţiune a noii autorităţi", a declarat guvernatorul BNR.