Creditarea, "legată de o creştere sustenabilă a economiei"
Şeful Asociaţiei Române a Băncilor spune că acordarea de credite prezintă riscuri destul de mari în acest moment fiindcă există incertitudini privind siguranţa locului de muncă.
Articol de Iulian Olescu, 12 Iunie 2013, 18:56
Activitatea de creditare s-ar putea relansa numai după intrarea economiei într-un ritm de creştere sustenabilă.
Deocamdată, băncile se axează în principal pe împrumuturile acordate companiilor, deoarece riscurile asociate creditării persoanelor fizice sunt prea mari în această perioadă.
Sunt explicaţiile date de şeful Asociaţiei Române a Băncilor la un forum de specialitate, organizat de "Ziarul Financiar".
Sectoarele în care se regăseşte, în momentul de faţă, o cerere de credit solvabil sunt cele legate de accesarea fondurilor europene, agricultura şi administraţia publică locală - spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.
Şi din această cauză, CEC Bank, instituţia pe care o conduce, la fel ca şi alte bănci comerciale, se orientează în special spre împrumuturi pentru companii.
Creditarea populaţiei prezintă riscuri destul de mari în acest moment, deoarece există încă incertitudini privind siguranţa locului de muncă, iar majoritatea celor care doresc să ia credite în prezent, vor să apeleze la împrumuturi, pentru că au ajuns în situaţii disperate - precizează Radu Graţian Gheţea.
El adaugă, însă, că este convins de posibilitatea de creştere a creditului în lei în detrimentul celui în valută în cazul persoanelor fizice şi că se aşteaptă la reduceri ale dobânzilor la împrumuturile în lei, chiar şi pentru nevoi personale, cele destinate scopurilor imobiliare situându-se deja sub 10 procente pe an.
"La nevoi personale, încă mai sunt acolo în limita... să vină sub 10. părerea mea e că vor veni sub 10, pentru că, vedeţi, toate dobânzile la depozite au scăzut. Automat începe presiunea pentru scăderea dobânzilor la credite.
"Eu am convingerea că există loc pentru o piaţă mult mai adâncă a creditelor în lei, zilele din urmă au adus fiori reci la cei care au luat credite în valută, 4,5 e destul de mult, dacă ai luat creditul cu 3,2 sau cu 3,7", spune Radu Graţian Gheţea.
Pentru bancheri, principalele probleme cu care se confruntă în această perioadă sunt legate de nivelul înalt al creditelor neperformante, de nevoia de a recâştiga încrederea clienţilor în sistemul bancar, dar şi de numărul mare al insolvenţelor în rândul companiilor.