Creditarea în România, "nu ar fi afectată de situaţia din Grecia"
Turbulenţele provocate de situaţia din Grecia s-ar resimţi pe toate pieţele, însă ar afecta structura creditării în România, este de părere analistul economic Aurelian Dochia.
Articol de Iulian Olescu, 03 Iulie 2015, 15:40
Înrăutăţirea situaţiei din Grecia sau extinderea celei actuale pe termen lung ar afecta pieţele financiare din ţările Uniunii Europene şi nu numai, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Acesta a spus că volatilitatea cea mai mare s-ar putea manifesta pe partea de dobânzi de pe piaţa monetară interbancară, adică asupra acelor indicatori folosiţi de bănci la stabilirea costurilor creditării.
Analistul economic Aurelian Dochia spune că turbulenţele s-ar resimţi pe toate pieţele, şi pe dobânzile la euro, şi pe cele la lei, şi pe cursul de schimb, dar nu crede că o astfel de evoluţie ar afecta structura creditării în România.
"Cam toţi analiştii consideră că ţările periferice ale Uniunii Europene sunt ceva mai vulnerabile. Întotdeauna economiile mai mici sunt mai vulnerabile şi amplititudinea fluctuaţiilor s-ar putea să fie mai mare în zona asta, însă este cert că fluctuaţii vor fi sau ar putea să fie şi pe lei şi pe euro. Şi nu cred că va schimba structura creditării în România, pentru că aceasta este legată nu numai de dobânzi, în momentul de faţă este determinată foarte mult şi de reglementări, care fac mult mai dificilă creditarea în valută, în euro.
"Faţă de acum câţiva ani, în momentul de faţă mai puţine persoane se pot califica pentru obţinerea unor credite în valută în condiţii mai stricte", a spus Aurelian Dochia.