Cotațiile petrolului - tot mai scăzute...
Specialiştii spun că ieftinirea petrolului a început odată cu extinderea “fracturării hidraulice” din şisturile americane şi din nisipurile canadiene.
Articol de Daniel Neguţ, 23 Ianuarie 2016, 13:07
Cotaţia petrolului a scăzut continuu în ultimii doi ani, astfel că pretul "aurului negru" a ajuns la un nivel întâlnit doar în anii '80 ai secolului trecut, scrie Cursdeguvernare.ro. Alunecarea preţului, de la 110 de dolari pentru un baril până la nivelul actual - în jur de 30 de dolari şi pare că tendinţa este de scădere - a fost provocată, în esenţă, de lupta marilor producători pentru menţinerea cotelor de piaţă, într-o economie globală care nu şi-a revenit încă, după ultima sa mare criză.
Specialiştii spun că ieftinirea petrolului a început odată cu extinderea “fracturării hidraulice” din şisturile americane şi din nisipurile canadiene, metodă scumpă, dar eficientă până la urmă, care a aruncat în piaţă, zilnic, un surplus de şase milioane de barili de petrol, în ultimii şase ani. Se mai adaugă, aici, un milion de barili cu care Iranul poate indunda o piaţă suprasaturată. Reintrarea Iranului în piaţa petrolului era deja anticipată, dar ar putea produce o undă de şoc în stare să confirme estimările cele mai pesimiste ale marilor bănci de investiţii, care avertizau că nu vor fi excluse cotaţii ale petrolului de 20 sau chiar de 10 dolari pe baril, atâta timp cât stocurile de petrol nu vor fi consumate.
Scăderea cotaţiilor petrolului s-a accelerat în primele două săptămâni ale acestuia an, când barilul de petrol s-a ieftinit cu 20%, faţă de finalul anului trecut. Preţurile petrolului sunt acum cu 70% mai mici decât în vara lui 2014, când a începtut declinul cotaţiilor.
Factorii care influenţează preţul petrolului sunt diverse, dar cel mai puternic rămâne jocul dintre cerere şi ofertă, clasica măsură a valorii date de piaţă pentru orice marfă. În iulie 2008, de pildă, euforia ecomiei globale, a creditării nonşalante şi relativ ieftine a urcat cotaţiile petrolului la un vârf care pare de neatins astăzi: 146 de dolari pentru un baril.
Viitorul imediat sună dramatic pentru aurul negru. Analiştii au avertizat că un dolar puternic, scăderea cererii şi supraoferta de petrol ar putea forţa coborârea cotaţiilor până la 10 dolari pe baril.