Cotațiile petrolului, la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni
Cotațiile petrolului, la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni.
Articol de Florin Lepădatu, 05 August 2022, 13:18
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Cotațiile petrolului continuă să scadă, iar astăzi au ajuns la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni.
În paralel, benzina și motorina din România urmează o tendință descendentă ușoară, însă, față de anul trecut, prețul la pompă este cu aproximativ 70% mai mare.
Pe termen scurt, trendul de scădere se va menține, dar pe un orizont mediu de timp, există semne de întrebare în condițiile în care Uniunea Europeană renunță la petrolul rusesc de care este încă dependentă.
Astăzi, prețul unui litru de benzină în București pornește de la 7,64 de lei, iar la motorină de la 8,31 de lei.
Reporter: Bogdan Isopescu - ”Statisticile Organizației Internaționale a Transportatorilor Rutieri arată că prețul combustibilului a scăzut cu aproape trei procente în această săptămână și cu 5,5% în ultima lună. Peco online arată că barilul Brent se tranzacționează sub 100 de dolari, cea mai redusă cotație după luna martie. În România însă, scăderea nu o simțim prea mult din cauza devalorizării leului în fața dolarului, monedă prin care se tranzacționează petrolul la nivel internațional. Ca exemplu dolarul era 4,1 lei în august anul trecut, iar astăzi este peste 4,8 lei. Aşadar, am simțit creșterea prețului la pompă cu 70% față de anul trecut la care se adaugă și devalorizarea leului. Chiar și așa, prețul carburanților din România a scăzut constant în ultima lună cu aproape un leu, în speţă 50 de bani, ca urmare a intervenției guvernului, şi aproximativ 40 de bani, ca efect al scăderii cotațiilor. Pe termen scurt, tendința se va păstra, însă pe termen mediu există încă incertitudini legate de alimentare, pentru că Uniunea Europeană reduce constant importul de petrol rusesc, import de care depinde. România, spre exemplu, produce doar 30% din necesarul de combustibil, restul de 70% fiind import, din care mare parte este rusesc, pe diferite rute: oleoducte cu terminale în nordul Europei sau transport maritim. O componentă destul de importantă în România este şi petrolul din Kazahstan, el care temperează oarecum ponderea dependenţei de cel rusesc.”
Reamintim că, ieri, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliului Concurenței au anunțat că vor începe o analiză comună pentru piața carburanților, care să clarifice modul în care evoluează prețurile la pompă în funcție de cotațiile internaționale ale barilului de petrol.
Practic, autoritățile vor să vadă cât de repede scad și, mai ales, cât de repede cresc prețurile corelat cu fluctuațiile de pe piață.