Cotaţia leului în raport cu euro "afectează preţurile"
Deprecierea leului în raport cu euro şi dolarul a făcut ca preţurile de import pentru energie, produse alimentare şi cereale să fie afectate.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Iulie 2012, 19:12
Cotaţia leului în raport cu euro este urmărită cu interes, având în vedere că moneda unică europeană influenţează multe preţuri din România.
Maximele istorice ale cursului euro-leu sunt interpretate în fel şi chip.
Oficialii BNR şi ai autorităţilor explică devalorizarea leului prin contextul regional şi internaţional care obligă investitorii la prudenţă.
La această explicaţie, comentatorii economici adaugă şi influenţa negativă a disputelor politice asupra cursului leului.
Devalorizarea leului românesc în raport cu euro are loc în contextul devalorizării monedei europene în raport cu dolarul american, o monedă care are şi ea un impact semnificativ asupra preţurilor din România.
Factura la telefon sau ratele la bancă sunt direct influenţate de cursul euro.
De altfel, şi preţurile locuinţelor şi ale maşinilor sunt exprimate în euro, ca urmare a euro-izării economiei României.
Cea mai mare parte a comerţului internaţional al României este cu ţările din Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, la nivel mondial, cea mai importantă monedă rămâne dolarul american.
Problemele din zona euro au făcut ca moneda unică europeană să se devalorizeze sensibil în ultimele săptămâni faţă de dolar.
Implicit, şi leul românesc s-a devalorizat faţă de dolar.
Comentatorul economic Laurian Lungu spune că toate preţurile mondiale, majoritatea preţurilor mondiale la energie, produse alimentare, cereale sunt cotate în dolari şi evident că acest lucru afectează şi preţurile de import pe care România le plăteşte la aceste produse.
"Dacă este să ne uităm într-adevăr la cursul leu-euro şi vedem o depreciere a leului, dar pe de altă parte vedem şi o depreciere a monedei euro în raport cu dolarul american, deci deprecierea leului faţă de dolar este cu atât mai mare.
"Desigur, acest efect se transmite în economie prin acest canal pe care l-am menţionat înainte", a declarat Laurian Lungu.
Un prim efect al întăririi dolarului s-a făcut simţit în România deja luni.
Companiile petroliere Lukoil, Rompetrol şi Petrom au scumpit cu până la 8 bani litrul de benzină şi motorină.
Scumpirea a avut loc după ce în ultimele trei luni preţurile la carburanţi au scăzut în câteva etape.
Chiar dacă pe perioada de vară consumul este mic, şi gazele naturale se scumpesc în funcţie de cursul dolarului.
Moneda americană va influenţa şi preţurile bunurilor din industria alimentară, pentru că materiile prime precum grâul, porumbul, zahărul sau grăsimile alimentare sunt cotate în dolari la Bursa din Chicago, iar o depreciere a leului în raport cu dolarul va scumpi importurile de astfel de materii prime.