COTAR solicită ASF să prezinte situaţia financiară reală a companiei de asigurări Euroins
Organizaţia transportatorilor susţine că ASF ar trebui să prezinte datele financiare la zi privind cota de piaţă RCA, solvabilitatea şi lichiditatea companiei.
Articol de Cristian Bâcâin, 23 Februarie 2023, 13:31
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară să prezinte situaţia financiară reală a companiei de asigurări Euroins, care în prezent deţine 41% din piaţa RCA în România.
Transportatorii susţin că au mai trimis autoritățiii trei adrese, dar răspunsurile primite nu au fost clare.
Reporter: Cristian Bâcâin - Organizaţia transportatorilor susţine că ASF ar trebui să prezinte datele financiare la zi privind cota de piaţă RCA, solvabilitatea şi lichiditatea companiei.
Aceasta, în condiţiile în care 4 din 10 autovehicule care circulă pe drumurile publice din România sunt asigurate la Euroins, iar numărul de dosare de daună nesoluţionate instrumentate de companie este de peste 30.000.
COTAR mai precizează, într-un comunicat, că nu a primit încă de la ASF un răspuns concret privind evaluarea planurilor de redresare întocmite de fiecare dintre asigurători, în special de societatea Euroins.
De asemenea, reprezentanţii transportatorilor doresc să afle de la Autoritatea de Supraveghere dacă această companie respectă parametrii impuşi de lege privind cerinţele de capital şi are constituite rezervele tehnice pentru situaţii de forţă majoră.
COTAR reia, în context, informaţiile publicate de Consiliul Concurenţei potrivit cărora Euroins se numără printre societăţile care au primit amenzi pentru că au participat la înţelegeri anticoncurenţiale privind preţul lucărilor de reparaţii auto. Iar aceste sancţiuni se adaugă la amenzile-record aplicate asiguratorului chiar de către ASF.
UPDATE 24 februarie 2023: În replică, într-un comunicat primit la redacție, Euroins precizează că doar doi din zece proprietari de vehicule din România sunt asigurați de Euroins.
„Compania a înregistrat la finele anului 2022 o scădere a numărului anualizat de polițe emise de 11% față de anul precedent și o cotă de piață estimată din parcului auto național de 28,09%, înregistrând astfel o scădere a cotei de piață de 15% față de 2021”, se arată în comunicatul citat.
Numărul anualizat de polițe este calculat pe baza perioadei de valabilitate a fiecărei polițe emise (1 poliță de 12 luni este egală cu 1 poliță anuală, 1 poliță de 6 luni este egală cu 0,5 polițe anuale etc.) pentru ca numărul să fie comparabil cu numărul de vehicule în parcul național și fiecare vehicul asigurat să fie înregistrat o dată în respectiva perioadă.
În acest fel, mai adaugă compania, cota de piață estimată în raport cu numărul de polițe active la sfârșitul fiecărei perioade a înregistrat de asemenea „o scădere de aproximativ 5%, de la 29,17% în 2021, la 27,68% în 2022”.