Costurile de creditare mici ale Germaniei ''distrug Europa''
Preşedintele PE, socialistul Martin Schulz, o atacă pe conservatoarea Angela Merkel, pentru că promovează politici care ar spori costurile de creditare ale altor ţări din zona euro.
Articol de Sorin Solomon, 24 Mai 2012, 13:44
Socialistul Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a lansat un atac virulent la adresa conservatoarei Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru că promovează politici care, în opinia sa, sporesc costurile de creditare ale altor ţări membre ale zonei euro, în timp ce Germania a obţinut o dobândă record - de 0% - pentru obligaţiunile sale, relatează EUObserver.
''Germania a vândut obligaţiuni în valoare de 4,6 miliarde de euro, miercuri, la o dobândă record de 0%. Între timp, costurile de creditare ale altor ţări cresc vertiginos. Acest dezechilibru distruge Europa'', a declarat Schulz în timp ce se deplasa la summitul Uniunii Europene de miercuri.
Dobânda record reflectă temerile crescânde ale pieţelor conform cărora criza din zona euro va scăpa de sub control dacă Grecia părăseşte euro, în timp ce obligaţiunile germane sunt considerate un refugiu sigur.
Schulz o critică pe Angela Merkel pentru că permite politici care alimentează un dezechilibru şi a avertizat că acest fapt s-ar putea întoarce împotriva Germaniei.
''Nu putem avea dobânzi negative de o parte, iar de cealaltă să existe ţări care se prăbuşesc sub povara unor dobânzi prea mari'', a afirmat Schulz.
Martin Schulz, care ca socialist este un rival politic al cancelarului de centru-dreapta, preciza că speră ca discuţiile să ducă la politici mai favorabile în domeniul locurilor de muncă, având în vedere faptul că şomajul în unele ţări a ajuns la 50 %, o rată despre care el consideră că ''va distruge democraţia''.
Întrebat dacă Angela Merkel este tot mai mult izolată, deoarece din ce în ce mai mulţi lideri politici se raliază socialistului francez Francois Hollande, noul preşedinte al Franţei, social-democratul german a răspuns: ''Merkel trebuie să admită că în alte ţări există majorităţi cu care ea nu este de aceeaşi părere. Ea trebuie să facă compromisuri. Nu cred că ea este izolată''.
Angela Merkel şi-a reafirmat opoziţia faţă de euroobligaţiuni, o propunere avansată de Hollande ce constă în emisia de obligaţiuni în comun de către ţările din zona euro, scăzând astfel costurile de creditare pentru ţări ca Spania şi Italia în timp ce probabil ar creşte costurile de creditate ale Germaniei.
''Eurobondurile nu reprezintă o contribuţie la stimularea creşterii economice în zona euro'', a declarat Angela Merkel, în timp ce se deplasa la summit, adăugând că tratatele UE interzic în mod explicit mutualizarea datoriilor.
''N-am face decât să repetăm greşelile grave din trecut, când ţărilor li s-a permis să se împrumute la dobânzi mici fără să facă nici un fel de reforme'', a subliniat dna Merkel.
La rândul său, Francois Hollande a afirmat că nu caută o confruntare cu Angela Merkel, dar că nu va renunţa la propunerea referitoare la eurobonduri.
''Consider că este important ca noi să spunem ceea ce credem'', a declarat preşedintele francez.