Costul orar al forței de muncă a crescut în majoritatea activităților economice
Costul forței de muncă influențează și deciziile de investiții, atrag atenția specialiștii.
Articol de Radiojurnal, 04 Decembrie 2024, 13:23
Costul orar al forței de muncă a crescut în majoritatea activităților economice în trimestrul al treilea pe fondul majorărilor salariale de anul acesta.
Costul forței de muncă influențează și deciziile de investiții, atrag atenția specialiștii, însă deocamdată, cu toate creșterile din ultima perioadă, România rămâne pe unul din ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește costul forței de muncă.
În comparație cu trimestrul al doilea, cea mai semnificativă creștere a costului orar al forței de muncă s-a regăsit în învățământ - peste 43%, fiind datorată însă în mare parte vacanței școlare, care a făcut ca timpul efectiv lucrat să se diminueze.
Creșteri mai semnificative ale costului orar al forței de muncă s-au înregistrat și în activități de spectacole, culturale și recreative și în sănătate și asistență socială, acestea fiind situate între 3 și 4,4 procente.
Analistul financiar Adrian Codirlașu, președinte al CFA România, spune că evoluția costului orar al forței de muncă a fost influențată de creșterile salariale din ultima perioadă și poate avea un impact asupra deciziilor de investiții.
Adrian Codirlaşu: Am avut o creștere substanțială a salariilor în ultimele 12 luni și lucrul acesta s-a văzut. De asemenea, am avut și creșteri succesive privind salariul minim în economie. E o componentă a unei decizii de a face o investiție și, fiind o componentă de cost al producerii unui bun sau prestării unui serviciu, practic, are impact asupra prețului. Trebuie spus însă că au fost și sectoare unde s-au înregistrat scăderi ale costului orar al forței de muncă în trimestrul al treilea față de cel precedent, cele mai semnificative fiind consemnate în intermedieri financiare și asigurări - aproape 9,9%, tranzacții imobiliare - 3,7 procente, respectiv, în informații și comunicații cu peste 3,4%. De asemenea, trebuie menționat că România, în ciuda creșterilor din ultima perioadă, se situează în continuare pe unul din ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește costul orar al forței de muncă.