Corupţia "afectează sectorul pensiilor"
Gabriel Biriş, avocat în probleme fiscale, a declarat pentru România Actualităţi că există foarte multe persoane care primesc pensii pentru handicapuri inexistente
08 Iulie 2010, 16:22
Pensiile ar trebui să aibă acelaşi tratament ca orice alt venit şi, prin urmare, să fie impozitate, a declarat pentru România Actualităţi Gabriel Biriş, avocat în probleme fiscale.
"Dacă stăm drept şi să judecăm la fel de drept, pensiile sunt şi ele un venit care vin dintr-o contribuţie care a fost deductibilă la calculul impozitului pe venit la vremea când a fost pătită, deci în mod normal ele ar trebui să aibă acelaşi tratament ca orice alt venit, impozitate cu 16%.
Referitor la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia ajutoarele sociale şi pensiile pentru persoane cu handicapuri inexistente reprezintă o risipă, Gabriel Biriş a afirmat că trebuie eliminată corpuţia în sistemul public de pensii.
"Când vezi că sunt anumite localităţi din ţară în care mai mult de jumătate din locuitori - şi vorbesc în special de unele sate - sunt handicapaţi, începi să-ţi pui probleme.
"Din cauza corupţiei care nu a ocolit nici această zonă sunt convins că există un număr foarte mare de persoane care primesc ajutoare pentru handicap sau pensii de handicap pentru handicapuri care nu există", a declarat Gabriel Biriş.
Vârsta de pensionare "trebuie să fie unică"
În opinia avocatului Gabriel Biriş, vârsta de pensionare ar trebui să fie aceeaşi pentru toată lumea.
"Iarăşi, cred că este foarte important să se facă odată şi odată ordine în sistemul public de pensii, pentru că în acest moment şi chiar şi de când s-a declanşat această criză din ultimele săptămâni, instituţii ale statului - şi mă refer în special la unele servicii speciale - trimit oameni la pensie sub 50 de ani, ceea ce este inacceptabil în condiţiile actuale" mai spune avocatul Gabriel Biriş.
Acesta mai afirmă că impozitarea progresivă a proprietăţilor transmite un semnal extern negativ privind investiţiile în sectorul imobiliar.
"Cred, de asemenea, că trebuie reaşezate şi impozitele locale şi impozitele pe terenuri şi cele pe case, şi nu în modul în care a fost făcut zilele trecute, cu triplarea impozitului începând cu a doua şi a treia proprietate, care, practic, dă un semnal extrem de negativ cu privire la modul în care statul român încurajează investiţiile într-un anumit sector."