Controlul fiscului "a evitat marile firme"
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România spune că în acest moment controlul efectuat de fisc nu vizează marea evaziune.
Articol de Radiojurnal, 06 Martie 2014, 19:23
Ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, îşi doreşte o mai mare transparenţă a deciziilor şi scăderea corupţiei şi a evaziunii fiscale.
În momentul audierilor din parlament, ministrul pe atunci doar propus a afirmat că este nevoie de înfiinţarea unei direcţii care să stabilească riscurile de fraudă, astfel încât controalele inspectorilor fiscali să fie direcţionate corespunzător.
Ioana Petrescu este de părere că Departamentul antifraudă ar lucra mult mai bine dacă ar fi sprijinit de o direcţie de risc în cadrul Ministerului Finanţelor, astfel încât în viitor controalele să fie făcute la firmele cu risc de corupţie şi evaziune fiscală.
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, subliniază că în acest moment controlul efectuat de fisc nu vizează marea evaziune.
"Ce ştim din relatările din mediul de afaceri: modul direscreţionar în care foarte multe din controale se execută şi, din păcate, controalele n-au niciun fel de agendă, pentru că, dacă citiţi rapoartele ANAF, o să constataţi că activitatea s-a concentrat aproape în exclusivitate pe micile afaceri şi au ocolit marile afaceri", spune Cristian Pârvan.
Transparentizare a fiscalităţii
Analistul financiar Dragoş Cabat consideră că nu ar avea rost să complicăm lucrurile.
"Eu cred că informaţia există în ANAF şi cădem într-o mare problemă, de a teoretiza foarte mult, în loc să facem lucrurile simple pentru a scădea evaziunea fiscală.
"Important este să fie luate acele măsuri de transparentizare a actului de plată a taxelor şi a modului în care taxele sunt impuse către companiile din România", spune Dragoş Cabat.
El afirma că deja sunt cunoscute multe dintre companiile care au risc de evaziune şi s-ar pierde cel puţin un an dacă s-ar începe acum o nouă analiză.