Contribuţiile sociale din România, "cele mai mari din regiune"
În economiile aflate în tranziţie din Europa Centrală şi de Est, contribuţiile sociale totale pentru pensie, şomaj, sănătate, variază de la 3% în Armenia la 55% în România.
Articol de Daniel Neguţ, 24 Februarie 2014, 09:40
România are cea mai ridicată rată cumulată a contribuţiilor sociale plătite de angajatori şi angajaţi din regiune.
Aceasta se ridică la 55% din salariu, ceea ce poate favoriza munca la negru - potrivit unui raport al Băncii Mondiale.
Banca Mondială afirmă că munca la negru are un efect negativ asupra colectării taxelor şi impozitelor şi implict asupra bugetului de stat.
În economiile aflate în tranziţie din Europa Centrală şi de Est, contribuţiile sociale totale pentru pensie, şomaj, sănătate, variază de la 3% în Armenia la 55 de procente în România.
În Rusia, totalul este de 30%, în Bulgaria, 31, în Polonia, 40 de procente, iar în Ungaria, 44%.
Însă, la nivel de colectare, nu avem decât un procent peste media regiunii şi anume, 9% din produsul intern brut, comparativ cu Polonia, 11 procente sau cu Ungaria, 12%, astfel încât în România, efectele încrucişate ale supraimpozitării şi colectării reduse au un rezultat dezastruos asupra bugetului de stat.
Analiştii spun că impozitele prea mari îi provoacă pe mulţi contribuabili să nu-şi mai plătească deloc impozitele, ceea ce alimentează economia subterană, iar la noi, aceasta este la aproape o treime din produsul intern brut.