Consumul îşi va încetini dinamica pozitivă
Consumul îşi va încetini dinamica pozitivă, pe fondul îngrijorării românilor privind inflaţia, a războiului din Ucraina şi a situaţiei din energie.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Iunie 2022, 16:10
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În luna aprilie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, indicator principal al evoluţiei consumului, a crescut pe ansamblu cu 3,4% faţă de luna precedentă, însă, dacă se iau în calcul şi elemente ce ţin de sezonalitate, creşterea este de numai 0,3 procente.
Analiştii economici spun că deşi va continua să contribuie la creşterea economică şi în perioada următoare, consumul îşi va încetini dinamica pozitivă, pe fondul îngrijorării românilor privind inflaţia, a războiului din Ucraina şi a situaţiei din energie.
Detalii aflăm de la Iulian Olescu: ”După ce în primul trimestru consumul a crescut mai ales pe seama ridicării restricţiilor sanitare, a cheltuirii economiilor suplimentare ale populaţiei, a majorărilor de salarii şi a deciziei de a nu amâna cumpărăturile, în special de bunuri de folosinţă îndelungată, pentru a evita scumpirile ulterioare, începând cu luna aprilie se manifestă o tendinţă de încetinire a activităţii de consum, reflectată de atele statistice. Analistul financiar, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, spune că aceasta va continua şi în perioada următoare.
Adrian Codirlaşu: ”Vedem o anumită decelerare a consumului în luna aprilie versus luna martie, rata de creştere coborând de la peste 5%, undeva la 3%, dar încă e creştere şi arată încă expansiunea economică, deci pentru creşterea economică e un lucru pozitiv. Deja o mare parte din economiiile populaţiei, economiile suplimentare, au fost cheltuite, de asemenea, s-a cumpăratai ales datorită inflaţiei ridicate văd decelerând consumul în lunile următoare, însă va rămâne pe creştere.”
Aşadar, consumul va continua să ajute creşterea economică, însă dinamica sa va încetini sub influenţa incertitudinilor determinate în principal de conflcitul din Ucraina, de inflaţia ridicată şi de criza energetică.