Consiliul fiscal: Reducerea TVA ar agrava o viitoare perioadă de recesiune
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, apreciază că reducerea de TVA, ar fi, de fapt, la nivelul de 14% ceea ce ar antrena o deviaţie de la angajamentele asumate.
Articol de Iulian Olescu, 22 Iulie 2015, 13:13
Consiliul Fiscal şi-a prezentat astăzi argumentele potrivit cărora aplicarea Codului Fiscal în forma actuală ar fi de natură să antreneze o deviaţie permanentă şi de proporţii de la obiectivele ce decurg atât din tratatele europene, cât şi din legislaţia naţională.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a explicat că nu ar fi nevoie de măsuri de stimulare a consumului, într-un moment în care acesta se află oricum pe o traiectorie ascendentă.
Dimpotrivă, reducerea TVA ar putea agrava o viitoare perioadă de recesiune, a mai spus el.
"Noi sacrificăm investiţiile pentru a acomoda o reducere de taxe pe consum, sacrificăm creşterea pe termen lung pentru o creştere pe termen scurt. Reducerea de TVA nu este doar de cinci puncte procentuale. Dacă calculm o cotă medie de TVA pe coşul de consum, de fapt noi avem o scădere de la 22, cât a fost maximul, la 14, adică opt puncte procentuale", a spus Ionuţ Dumitru.
La aceeaşi dezbatere privind responsabilitatea fiscal-bugetară, a vorbit şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu.
El a susţinut însă că aplicarea Codului Fiscal nu va afecta veniturile bugetare, care ar fi în creştere semnificativă cu aproape 19 miliarde de lei.
Unul dintre motivele invocate de preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare a Codului Fiscal a fost că o reducere bruscă a TVA de la 24 la 19% este riscantă în lipsa unui studiu de impact şi ar putea creşte semnificativ deficitul bugetar în 2016.