Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, "validată"
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, iar comisiile parlamentare au validat conducerea instituţiei.
Articol de Petruţa Smântână, 23 Aprilie 2013, 21:06
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, transmite Administraţia Prezidenţială.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe i-au validat astăzi pe Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi pe Daniel Dăianu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al acestei instituţii.
Dan Radu Ruşanu este propunerea PNL pentru funcţia de preşedinte al noii structuri, care va unifica mai multe instituţii de control.
El a explicat care sunt beneficiile acestei concentrări de forţe.
"Modelul dominant în UE este cel al autorităţii de supraveghere unice a sectorului financiar. Prin înfiinţarea ASF, mediul de afaceri va beneficia de un acces mai facil la serviciul financiar într-un mediu stabil. Dezvoltarea ASF, însă, va fi strâns corelată cu dezvoltarea economică a României, posibilă numai în contextul unei creşteri economice" a mais spus Dan Radu Ruşanu.
Miercuri, conducerea Autorităţii de Conducere Financiară va fi votată în plenul comun al celor două camere.
Salariile "încadrarete în standardele BNR"
Salariile şi veniturile din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară vor fi încadrate în standardele Băncii Naţionale, a declarat premierul Victor Ponta.
El a salutat decizia şefului statului, Traian Basescu, de a promulga legea privind înfiinţarea autorităţii, instituţie care va include Comisiile de Supraveghere a Asigurarilor, Valorilor Mobiliare şi Pensiilor Private.
Victor Ponta este de părere că lipsa transparenţei în cheltuirea banului public a permis ca salariile directorilor acestor comisii să ajungă de 50 de ori mai mari decât ale celorlalţi oamenlor obişnuiţi.
"Sigur că mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188 de mii de roni pe lună, cum se câştiga la asigurări, sau 80 de mii de roni pe lună la valori mobiliare, sau 62 de mii ca la pensii private.
"De mâine, toate salariile şi veniturile de la această autoritate trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale, nişte standarde oricum mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii guvernului" a afirmat premierul.