Concedierea colectivă, "ultima măsură de eficientizare a firmei"
Rudorf Vizental, co-autor al unui studiu privind insolveţa, susţine că optimizarea costurilor nu trebuie să pornească de la salariaţi.
Articol de Radu Şarpe, 12 Iunie 2013, 18:51
Managerii afirmă că principala cauză a intrării în insolvenţă a firmelor este scăderea consumului din cauza crizei economice.
Un studiu realizat de Casa de Insolvenţă Transilvania relevă însă că principalul motiv ar fi chiar managementul defectuos care a provocat mult mai multe cazuri de insolvenţă a companiilor.
Datele din Registrul Comerţului arată că, de la declanşarea crizei financiare, peste 90.000 de firme au intrat în insolvenţă în România, cele mai multe în construcţii, comerţ şi industria prelucrătoare.
Unul dintre autorii studiului citat, specialistul în restructurare Rudorf Vizental, spune că - pentru a eficientiza activitatea unei firme - concedierea colectivă ar trebui să fie ultima măsură, nu prima, aşa cum din păcate se întâmplă în foarte multe cazuri.
"Din analizele noastre reiese că scăderea drastică a consumului este doar pe locul trei.
"Pe locul întâi se află gradul mare al datoriilor pe care companiile le înregistrează în momentul în care au intrat în insolvenţă, pe locul doi fiind greşeli ale echipei de management. În opinia noastră, optimizarea costurilor nu porneşte de la salariaţi, ci a da oamenii afară este propbabil ultima măsură care trebuie luată.
"Cei care pleacă, de cele mai multe ori, sunt oamenii buni şi atunci o reducere a costurilor salariale poate să însemne ieşirea din domeniul competitiv din piaţă", spune Rudorf Vizental.