Complexul Energetic Hunedoara ar putea intra în faliment
Complexul Energetic Hunedoara ar putea intra în faliment, dacă nu primeşte sprijin din partea statului, spune preşedintele Sindicatului "Muntele", Darius Cîmpean, asta deoarece cheltuielile de producţie pentru un megawatt depăşesc de patru ori preţul de vânzare.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Iunie 2023, 18:51
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Complexul Energetic Hunedoara ar putea intra în faliment, dacă nu primeşte sprijin din partea statului, spune preşedintele Sindicatului "Muntele", Darius Cîmpean, asta deoarece cheltuielile de producţie pentru un megawatt depăşesc de patru ori preţul de vânzare. Divizarea complexului şi înfiiţarea unei structuri noi a fost amânată de mai multe ori în ultimii trei ani, dar e considerată singura soluţie pentru continuarea activităţii.
Reporter: Ilie Pintea - ”Situația Complexului Energetic Hunedoara este una extrem de dificilă, din cauza faptului că veniturile obținute din vânzarea energiei sunt mult mai mici decât cheltuielile de producție. Președintele Sindicatului "Muntele", Darius Cîmpean, s-a întâlnit cu noul ministru al energiei și i-a cerut înființarea de urgență a noii structuri rezultate din divizarea societății după vânzarea Termocentralei Mintia. El spune că această formulă, care ar însemna o companie de la zero, fără datorii, ar fi singura ce permite continuarea activității.
Darius Cîmpean: ”Dacă nu ne grăbim cu această nouă societate, există două riscuri majore. Primul - riscul de a nu ne încasa salariile, și al doilea risc - acela de faliment. Prețurile pe piața de energie sunt unele foarte scăzute; și, atunci, o neplată a salariilor coroborată cu mișcări sociale eu cred că ar duce direct la faliment. În continuare, Termocentrala Paroșeni funcționează cu producția pe care o dăm în două, maxim trei zile. La noi costul de producție este peste 800 lei și atunci un preț pe megawatt de 200 lei pentru noi reprezintă o problemă extrem de spinoasă.”
Complexul Energetic Hunedoara mai are aproximativ 2.000 de angajați care lucrează la cele patru exploatări miniere și la Termocentrala Paroșeni, iar minele Lupeni și Lonea se află într-un program de închidere până în 2032.”