Companiile energofage cer facilităţi la plata facturii
Marii consumatori de energie se plâng de numeroasele taxe pe care trebuie să le plătească, toate legate de protecţia mediului.
Articol de Oana Rusu, 18 Noiembrie 2013, 18:56
Marii consumatori de energie cer guvernului să reducă fiscalitatea prin care e subvenţionată energia verde.
Oameni de afaceri reprezentând industria grea energofagă vor facilităţi care să-i păstreze competitivi.
Marii consumatori de energie se plâng de numeroasele taxe pe care trebuie să le plătească, toate legate de protecţia mediului.
În alte ţări europene, marile companii plătesc doar un procent din aceste taxe, în funcţie de investiţiile realizate, spune Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al ALRO Slatina.
"Nu poţi să te aştepţi că eu voi reuşi să plătesc de şapte ori pentru acelaşi lucru la infinit. Şi atunci, ia în considerare - unii am făcut eficienţă energetică, am făcut investiţii de mediu, plătesc preţ la energie sau la gaze în creştere - aşa cum şi celelalte ţări europene practică; adică în fapt ce se întâmplă?
"Ei zic le fel, ai şapte obiective de îndeplinit, dar toate se referă la îmbunătăţirea calităţii mediului şi atunci dacă tu îţi faci investiţiile în eficienţă energetică şi aşa mai departe, ele te scutesc 95% ca să nu mai plăteşti pentru industria regenerabilă, sau 40% sau 17% - fiecare stat îşi face o anumită politică", a mai spus preşedintele consiliului de administraţie al ALRO Slatina.
Arcelor Mittal Galaţi se află într-o situaţie delicată, spune directorul general Bruno Ribo.
Compania este afectată de creşterea preţului la gazul din producţia internă, dar şi de taxa de transport a acestuia.
Marii consumatori sunt de părere că preţul real al gazului din producţia internă ar trebui păstrat până când România este independentă energetic sau până când vor fi dezvoltate alte surse de furnizare.
Marii consumatori de energie cer autorităţilor să aplice taxarea ca în alte ţări din UE şi să sprijine proiectele de eficienţă energetică pentru a îmbunătăţi competitivitatea industriei, altfel, spun aceştia, se pune problema reală a supravieţuirii lor atât pe piaţă europeană cât şi pe cea mondială.