Comisia îşi menţine hotărârea de a elimina petrolul şi gazul rusesc din consumul european
Mai multe state nordice solicită Comisiei Europene să propună reducerea plafonului pentru preţul gazelor ruseşti.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Ianuarie 2025, 13:52
Mai multe state nordice solicită Comisiei Europene să propună reducerea plafonului pentru preţul gazelor ruseşti sub 60 de dolari. Este o măsură care ar limita veniturile cu care Rusia îşi susţine războiul din Ucraina. În schimb, Slovacia face demersuri la Bruxelles ca să îşi compenseze pierderile financiare după ce a fost oprit tranzitul pe ruta ucraineană şi invocă securitatea alimentării când pledează pentru combustibilii ruseşti, contrar poziţiei generale a Uniunii. Comisia spune că nu există probleme de alimentare nici cu gaze, nici cu petrol. Bogdan Isopescu explică.
Reporter: Suedia, Danamarca, Finlanda, Letonia, Lituania şi Estonia au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care solicită plafonul pentru petrolul rusesc sub 60 dolari pentru a reduce finanţele Rusiei.
Plafonul a fost stabilit în anul 2022 de grupul liderilor G7 în acelaşi scop, dar Rusia a compensat cantitativ prin livrări care ocoleau alte tipuri de sancţiuni, cu ajutorul aşa-zisei flote fantomă, spre exemplu, sau pe alte pieţe.
Petrolul şi gazul sunt cele mai importante surse de venit ale Rusiei, cea care cheltuieşte acum circa o treime din buget pentru a finanţa războiul.
Dincolo de plafonarea preţului petrolului, Uniunea Europeană a reuşit să găsească alţi furnizori internaţionali şi să se desprindă şi de alimentarea cu gaz rusesc prin conducte, ultima rută, cea prin Ucraina, fiind suspendată la finalul anului trecut.
Slovacia însă s-a opus acestei suspendări, motivând că va suferi pierderi de o jumătate de miliard de euro şi va avea probleme în alimentare.
Zilele trecute, premierul slovac Robert Fico venea la Bruxelles pentru a discuta problema cu executivul european, moment în care a fost înfiinţat şi un grup de lucru pentru a evalua pierderile şi pentru un eventual ajutor.
Un alt stat apropiat de poziţia Slovaciei este Ungaria, însă Comisia Europeană şi restul statelor membre îşi menţin hotărârea de a elimina petrolul şi gazul rusesc din consumul european, inclusiv pe cel de gaz lichefiat.