Comisia Europeană acordă României 1,15 miliarde de euro
A treia tranşă din împrumutul de la UE, în valoare totală de 5 miliarde de euro, a fost acordată României pentru continuarea măsurilor de consolidare fiscală agreate cu Comisia Europeană.
Articol de Ionuţ Dragu, 23 Septembrie 2010, 15:38
Uniunea Europeană a acordat României cea de-a treia tranşă, în valoare de 1,15 miliarde de euro, din împrumutul de 5 miliarde de euro, pe baza acordului agreat în 2009 în cadrul pachetului de asistenţă financiară multilaterală.
Potrivit portalului Comisiei Europene , plata celei de a treia tranşe a fost acordată României ca urmare a evaluării pozitive a Comisiei Europene de a pune în aplicare condiţiile convenite în memorandumul de înţelegere suplimentară.
Comisia Europeană spune că măsurile de consolidare fiscală ambiţioase agreate cu autorităţile române în mai şi iunie au fost puse în aplicare aşa cum a fost prevăzut.
În plus, Comisia Europeană precizează că autorităţile au luat alte măsuri pentru a compensa creşterea economică mai slabă din această perioadă.
Cu toate acestea, comisia avertizează autorităţile de la Bucureşti că România ar trebui să atingă ţintele de deficit pentru 2010 şi respectiv 2011 (7,3 % şi 4,9 % din PIB).
Reforma din sistemul pensiilor, apreciată la Bruxelles
România a realizat progrese bune în ceea ce priveşte celelalte reforme din program, cum ar fi reforma majoră a sistemului de pensii, recent adoptată de parlament, dar şi crearea unui consiliu fiscal independent pentru îmbunătăţirea cadrului de politici fiscale, se arată în comunicat.
Totodată, comisia precizează că executivul de la Bucureşti s-a angajat să ia alte măsuri pentru a ameliora absorbţia fondurilor UE şi pentru a combate evaziunea fiscală.
De asemenea CE precizează că autorităţile de la Bucureşti sunt pe cale să pună ultimele retuşuri normelor de aplicare a legii salarizării unice.
Legea salarizării unice este o legislaţie cheie pentru a asigura că salariile din sectorul public sunt pe o traiectorie sustenabilă, menţionează CE.
Potrivit portalului CE, "măsurile luate de România reprezintă un important pas înainte pentru a restaura stabilitatea macroeconomică şi o poziţie fiscală sustenabilă", subliniind totodată că va fi crucial pe viitor ca aceste măsuri de consolidare fiscală să rămână în vigoare astfel încât efectele lor să nu fie anulate de alte politici.