Comisari europeni şi miniştri români vor analiza viitorul bugetului UE
Un grup de lucru format din comisari europeni şi miniştri români a analizat viitorul buget al UE pentru perioada 2021-2027.
11 Ianuarie 2019, 19:04
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va încerca să obţină un consens în rândul statelor membre cu privire la viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria, alături de preşedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker. Viitorul cadru financiar a fost, de altfel, una din temele discutate în grupurile de lucru organizate la sediul Guvernului înaintea şedinţei comune a Executivului de la Bucureşti cu întreaga echipă de comisari europeni. Andrei Şerban trece în revistă subiectele discutate la Palatul Victoria.
Reporter:
"Un grup de lucru format din comisari europeni şi miniştri români a analizat viitorul buget al UE pentru perioada 2021-2027. Premierul Viorica Dăncilă spunea că această temă este foarte importantă, pentru că trebuie finanţate în continuare politicile comune europene importante, cum este politica de coeziune şi politica agricolă. Un alt grup de lucru a analizat modul în care trebuie consolidată piaţa internă a UE. Iar al treilea grup a discutat problemele legate de migraţie şi de asigurarea securităţii spaţiului european".
Viorica Dăncilă:
"A fost reiterată necesitatea continuării eforturilor pentru identificarea unor soluţii consensuale cu privire la provocările aferente fenomenului migraţiei, prin conturarea unei politici modernizate de azil la nivelul Uniunii Europene".
Reporter:
"Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reafirmat că România trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen şi că nu vede niciun motiv pentru care unele guverne refuză acest lucru. Jean-Claude Juncker şi-a exprimat speranţa ca preşedinţia română să finalizeze şi unele dosare legate de migraţie".
Jean-Claude Juncker:
"Aş dori ca în timpul preşedinţiei române să adoptăm la nivel de Consiliu şi de Parlament câteva directive legate de migraţie şi de azil. Comisia a făcut şapte directive, cinci finalizate şi măcar acestea să fie adoptate şi să le lăsăm deoparte pe cele două mai dificile. Iar dacă vrem să combatem mişcările secundare trebuie ca Parlamentul şi Consiliul să adopte aceste directive".
Reporter:
"Jean-Claude Juncker a mai spus că doreşte să se rezolve problemele şi litigiile politice interne din România, pentru că atunci când prezidezi trebuie să uiţi de problemele interne. Premierul român ne-a confirmat că nu va fi umbrită preşedinţia română de alte probleme, a mai spus Jean-Claude Juncker".