"Colectare deficitară a contribuţiilor sociale la buget"
Anașlistul economic, Adrian Câciu: Problemele de sustenabilitate a sistemului de pensii sunt date de colectarea deficitară a contribuţiilor sociale la buget.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Iunie 2021, 16:01
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Proiectul de lege adoptat ieri de Guvern, prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat şi creşte opţional vârsta de pensionare la 70 de ani, urmează să intre în Parlament în procedură de urgenţă.
Documentul propus de Ministerul Muncii, în urmă cu doar câteva luni, vine în contextul avertismentelor tot mai numeroase că actualul sistem de pensii nu va putea face faţă plăţilor în câţiva ani.
Analistul economic şi financiar Adrian Câciu consideră că problemele de sustenabilitate a sistemului sunt date de colectarea deficitară a contribuţiilor sociale la buget.
Invitat al "Apelului matinal" de Radio România Actualităţi, Adrian Câciu spune că, în special, companiile de stat au restanţe în această privinţă.
Adrian Câciu: "Acest proiect de lege nu rezolvă problema de sustenabilitate sau de risipă. Aici, la sustenabilitate, totuşi, aş vrea să nuanţez un pic critica instituțiilor financiare, pentru că ele nu s-au referit neapărat la cheltuielile care se fac cu sistemul de pensii, ci s-au referit, mai ales, la faptul că nu sunt acoperite de venituri, în sensul în care nu încasăm, nu colectăm contribuțiile pe care angajații le plătesc în companiile la care lucrează, pentru că sunt foarte multe companii care reţin aceste contribuţii şi nu le virează la bugetul de stat. Şi nu aduc o critică mediului privat, cât aduc o critică chiar şi mediului public. Companiile de stat, sunt foarte multe, vreo 60% din cei care sunt rău-platnici la contribuții reprezintă companii de stat, în contextul în care dau indemnizații foarte mari, dau salarii mari sau dau retribuţii la directorii de companii, reţin CAS-ul, dar nu-l virează".