Cifre îmbunătăţite în previziunile guvernului
Programul de convergenţă al guvernului pentru perioada 2013-2015 îmbunătăţeşte uşor cifrele estimate pentru principalii indicatori economici.
Articol de Mihaela Enache, 18 Aprilie 2013, 14:45
Programul de convergenţă al guvernului pentru perioada 2013-2015 îmbunătăţeşte uşor cifrele estimate pentru principalii indicatori economici, faţă de ediţiile anterioare, dar nu mai menţionează o dată clară pentru introducerea euro.
Textul aprobat de executiv în şedinţa din această săptămână arată că în angajamentul de adoptare a monedei euro, e menţinut, dar pentru o dată la care vor fi îndeplinite criteriile.
Programul de convergenţă este un document care ilustrează situaţia economică, include previziuni pentru următorii ani şi conturează intenţiile autorităţilor în vederea aderării la euro.
În plus, este un instrument european pentru întărirea coordonării politicilor economice, structurale şi bugetare în Uniune.
Proiecţiile pentru 2013 şi următorii trei ani pleacă de la principiile programului de guvernare asumat de premierul Victor Ponta, orientate către promovarea competitivităţii şi ocupării forţei de muncă, dar şi spre consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare.
Estimările ţin cont de contextul economic internaţional şi de proiecţiile Uniunii Europene pentru evoluţia din zona euro şi din întregul spaţiu comunitar, unde se aşteaptă o redresare într-un ritm lent, cu cifre uşor mai optimiste spre sfârşitul acestui an.
Creşterea economică, susţinută de cererea externă
În consecinţă, prognoza de creştere a produsului intern brut al României în 2013, de 1,6%, are la bază în primul rând cererea internă stimulată de creşterea veniturilor populaţiei odată cu indexarea pensiilor şi creşterea salariului minim pe economie, de crearea a circa 55 de mii de locuri de muncă în acest an, dar şi de creşterea eficienţei investiţiilor prin reorientarea finanţării către fondurile europene, acordarea ajutoarelor de stat pentru sprijinirea celor care investesc şi achitarea datoriilor statului, aşa numitele arierate.
În perioada următoare cererea externă ar urma să susţină un ritm mai bun de creştere a economiei româneşti, cu 2,2% în 2014, 2,8 % în 2015 şi 3% în anul 2016.
Scenariul se bazează, se arată în document, pe îmbunătăţirea activităţii în toate sectoarele, în special în ramurile industriale cu potenţial ridicat de export, precum şi în sectorul construcţiilor care poate fructifica necesarul de infrastructura existent în toate domeniile.
De la exporturi se aşteaptă cifre în creştere încă din acest an, mai ales în comparaţie cu un 2012 marcat de scăderi importante, iar inflaţia ar urma să se menţină la un nivel redus şi datorită unui an agricol mai bun decât cel anterior.