Cifra de afaceri în industrie, "în creştere în primele opt luni"
Potrivit datelor INS, în primele opt luni ale anului industria a reprezentat, prin intermediul exporturilor, principalul motor al creşterii economice.
Articol de Iulian Olescu, 07 Octombrie 2013, 14:30
Cifra de afaceri din industrie şi comenzile noi au înregistrat creşteri în primele opt luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2012 - arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Industria reprezintă în continuare, prin intermediul exporturilor, principalul motor al creşterii economice, deşi şi-a redus uşor contribuţia la PIB, potrivit ultimelor calculelor ale statisticienilor.
Cifrele au fost în uşoară scădere în ultima lună de vară faţă de iulie, dar pe total IMS păstrează prognoza de creştere economică din acest an.
În primele opt luni ale acestui an cifra de afaceri din industie a crescut în termeni nominali cu 4,2% faţă de perioada similară din 2012, conform cifrelor comunicate de INS.
Această evoluţie se datorează creşterii industriei prelucrătoare, cea extractivă înregistrând o reducere cu 4,4%.
Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri în primele opt luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, s-au consemnat în industria bunurilor de capital, a bunurilor de folosinţă îndelungată şi a bunurilor de uz curent, în timp ce în industria energetică cifra de afaceri a scăzut cu aproape 12%.
Câştigul salarial, în scădere în august
Şi în privinţa numărului de comenzi noi în industrie, evoluţia în primele opt luni din 2013 a fost una pozitivă, acestea înregistrând o creştere cu 8,6% faţă de perioada similară a anului trecut, pe seama industriei bunurilor de capital, a bunurilor de uz curent şi a celor de folosinţă îndelungată.
Conform datelor INS, industria, deşi se estimează în continuare că a avut o contribuţie la creşterea economică în semestrul I din acest an de este 60%, şi-a redus totuşi foarte uşor contribuţia la formarea PIB.
Al doilea set de date provizorii referitoare la creşterea economică reconfirmă cifra anterioară de plus 0,5% în trimestrul II, faţă de trimestrul I 2013, în timp ce pe primele şase luni creşterea economică se situează la 1,8%.
INS a publicat şi date legate de câştigul salarial în luna august, în scădere faţă de luna anterioară, atât ca valoare, cât şi ca putere de cumpărare.
Românii au câştigat în medie 1.600 de lei net în ultima lună de vară, cu aproape 2% sub indicele preţurilor de consum, deşi acestea au scăzut la rândul lor uşor în august.
Cel mai bine s-a câştigat şi în luna august în domeniul extracţiei de petrol şi gaze, iar cele mai mici salarii le-au obţinut lucrătorii din hoteluri şi restaurante.