Cheltuielile şi veniturile în România, sub lupa FMI
O misiune comună a FMI, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale va sosi la Bucureşti cu scopul de a evalua modul în care România şi-a respectat programul din acordul stand-by.
21 Aprilie 2010, 11:13
O misiune a FMI, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale va sosi săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a analiza evoluţia economiei.
Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României care va fi discutat de board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie.
Dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă a împrumutului de 850 de milioane de euro.
Potrivit ultimelor analize, veniturile bugetare sunt în scădere, evoluţia PIB este sub aşteptări, iar sumele în valută trimise de românii care lucrează în străinătate sunt tot mai mici.
FMI a revizuit estimarea privind creşterea economică în acest an la sub 1%, după ce, în primul trimestru al anului, datele semnalează că România a rămas în recesiune.
Unii analişti apreciază că economia a scăzut cu 0,5% în trimestrul I faţă de ultimul trimestru din 2009.
La sfârşitul acestei luni, o nouă misiune a FMI va elabora raportul privind evoluţia economiei româneşti în trimestrul I al acestui an şi va compara rezultatele cu ţintele prevăzute în programul convenit, încă de anul trecut, de România cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Analistul economic Lucian Anghel consideră că nivelul cheltuielilor şi al veniturilor vor fi prioritare în discuţiile cu FMI.
"Probabil că vor fi discuţii extrem de intense pe structura cheltuielilor şi veniturilor din primele trei luni. De asemenea, probabil că vor fi discuţii cu privire la evoluţia arieratelor. Probabil că ţinta n-am atins-o, ţinta de deficit bugetar în valoare nominală.
"FMI a şi declarat că dacă nu reuşim să majorăm veniturile, probabil că trebuie să reducem cheltuielile. Şi aici, sper să nu fie tăiate cheltuielile de investiţii sau majorări de taxe şi impozite" a spus analistul economic Lucian Anghel.
Principalele ţinte din program privind politica fiscală bugetară vor fi revizuite, apreciază analistul Ionuţ Dumitru.
"Discuţiile dintre România şi FMI vor fi unele destul de dificile, ţinând cont de faptul că execuţia bugetară pe primele luni arată destul de rău, aş spune. În acelaşi timp, discutăm de o creştere economică revizuită în jos de către FMI şi, fără îndoială, sunt nişte previziuni de venituri bugetare mai pesimiste.
"Fără niciun dubiu, se vor pune în discuţie aspecte importante din acordul cu Fondul şi ţinte importante din acest acord. Cred că, la nivelul politicii monetare, lucrurile sunt în grafic; dificultăţile majore le avem în zona de politică fiscal-bugetară, de execuţie bugetară şi de deficit bugetar," a mai spus analistul Ionuţ Dumitru.