Ce prevede Legea offshore
Legea offshore reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
Articol de Nicoleta Turcu, 29 Decembrie 2018, 09:54
Legea offshore, care reglementează condiţiile de exploatare a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, nu a adus până acum investitori noi în acest domeniu.
Unii dintre marii investitori spun că legea, care a intrat în vigoare recent, a venit prea târziu, în timp ce alţii nu sunt convinşi că prevederile documentului le vor susţine investiţiile.
Legea offshore reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
A stârnit numeroase dezbateri atât între statul român, cât şi în coaliţia de guvernare, în special din cauza felului în care urmau să fie impozitate companiile care scot gaze din Marea Neagră, astfel încât să câştige şi statul român.
Printre cele mai importante prevederi se regăseşte impozitul progresiv între 30-70% pe veniturile suplimentare obţinute din majorarea preţului gazelor sau obligaţia ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi să fie cetăţeni români cu rezidenţa fiscală în ţara noastră.
De asemenea, companiile vor putea să îşi deducă investiţii de cel mult 30% din impozitul pe veniturile suplimentare.
În lege mai scrie şi că banii obţinuţi din impozitul pe veniturile suplimentare vor fi folosiţi pentru extinderea reţelei de gaze şi pentru alte investiţii, dar şi că firmele vor fi obligate să vândă 50% din producţia de gaze pe bursa românească.
Având în vedere că dezbaterile pe marginea Legii offshore au durat până aproape de finalul lui 2018, mai multe companii au anunţat deja că au amânat pentru 2019 decizia finală de a investi în România.
Este cazul companiei austriece OMV. Reprezentanţii acesteia au explicat că Guvernul român a amânat prea mult adoptarea.
Ulterior, şi Black Sea Oil&Gas a declarat că nu va putea lua o decizie în 2018 deoarece documentul impune un regim fiscal necompetitiv.
Compania susţine că în Legea offshore, propunerile de taxare contravin asigurărilor şi dispoziţiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare şi probabil vor face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore.