CE: Legea pensiilor risc la adresa deficitului public al României
Comisia Europeană consideră că noua Lege a pensiilor reprezintă un risc semnificativ la adresa deficitului public al României, în 2020.
Articol de Radiojurnal, 20 Noiembrie 2019, 20:27
Comisia Europeană consideră că noua Lege a pensiilor reprezintă un risc semnificativ la adresa deficitului public al României în 2020 şi în anii următori, ca urmare a creşterii punctului de pensie. Într-un raport prezentat la Bruxelles, se arată că punerea în aplicare a legii pensiilor pune în pericol menţinerea deficitului principal în limita de 3%, prevăzută în Tratat. Corespondenta noastră, Amalia Bojescu are mai multe detalii:
Reporter: Amalia Bojescu - Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 0,8% din Produsul Intern Brut, în 2019, cu 2,3% în 2020 şi 4,9% în 2021, comparativ cu nivelul din 2018. Reprezentanţii Comisiei Europene, aflaţi în misiune în luna septembrie la Bucureşti, subliniază în raportul lor că nu este clar cum noua lege a pensiilor, în special majorarea cu 40%, de anul viitor, poate fi pusă în aplicare fără modificarea calendarului de implementare. Legea în vigoare din iunie 2019 conţine creşteri anuale semnificative ad-hoc ale punctului de pensie pentru limită de vârstă, în perioada 2019 - 2021. De asemenea, conţine generoase modificări ale formei de indexare a pensiilor standard şi o recalculare ascendentă a pensiilor existente din 2022 - avertizează Comisia Europeană. Potrivit raportului Executivului comunitar, stafful Ministerului Finanţelor a declarat că strategia fiscală pentru următorii ani oferă un spaţiu fiscal suficient pentru a acoperi aceste costuri, datorită îmbunătăţirii conformităţii fiscale şi îngheţării cheltuielilor. Conform Consiliului Fiscal şi Băncii Naţionale a României, punerea în aplicare a Legii pensiilor în termenul legislativ nu este compatibilă cu menţinerea deficitului principal în limita de 3% din valoarea de referinţă a Produsului Intern Brut a tratatului, se mai arată în raportul Comisiei Europene.