Categorii defavorizate social, ajutate să înceapă o afacere
Ministrul Muncii spune că prin programul "Promovarea incluziunii sociale" se pot înfiinţa 1.000 de întreprinderi sociale şi se pot creea peste 10.000 de locuri de muncă.
08 Iulie 2014, 14:23
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că prin programul "Promovarea incluziunii sociale", lansat azi, se pot înfiinţa 1.000 de întreprinderi sociale şi se pot creea peste 10.000 de locuri de muncă, pentru persoane cu dizabilităţi, familii cu mai mult de doi copii sau monoparentale, femei în situaţii de risc, persoane din etnia rromă, victime ale violenţei în familie.
Prin intermediul acestui program, oficialii de la Ministerul Muncii, au precizat că se vor înfiinţa 1.000 de întrenprinderi de economie socială care vor veni în sprijinul persoanelor care provin din grupurile vulnerabile.
Potrivit Ministrului Muncii, Rovana Plumb, o întreprindere socială va fi finanţată prin acest program doar dacă se crează minimum patru locuri de muncă, iar în cazul a două structuri sociale, numărul de locuri de muncă trebuie să fie de minim 12.
De asemenea, perioada în care locurile de muncă nou înfiinţate trebuie menţinute este de cel puţin şase luni.
Program preponderent în mediul rural
Suma maximă alocată dezvoltării sau înfiinţării unei întreprinderi de economie socială este de 200.000 de euro, sumă care este finanţată în cadrul schemei de minimis.
Programul se adresează cu preponderenţă mediului rural, iar aceste întreprinderi sociale vor duce la reducerea decalajelor dintre rural şi urban.
Prin creearea celor 10.000 de locuri de muncă se urmăreşte integrarea din punct de vedere economic şi social, a persoanelor care fac parte din grupurile vulnerabile.
Exemplele de locuri de muncă sau de activităţi ce urmează a fi creeate sunt cele precum: meşteşuguri tradiţionale, artizanale, brutării sau mici întreprinderi.
Ghidul va fi publicat în Monitorul Oficial în maxim 15 zile de la lansare. Ulterior, solicitanţii, având posibilitatea să depună proiecte specifice.