Caravana carierei ajunge la Braşov
Mii de elevi de liceu sunt consiliaţi pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc pe piaţa muncii în cadrul programului "Caravana carierei", derulat de BNS.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 23 Ianuarie 2013, 15:42
Şomajul din Uniunea Europeană, aflat deja la cote mai mari decât media la nivel mondial, va continua să crească în acest an, conform unei analize a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Concluziile raportului asupra tendinţelor pe piaţa muncii subliniază că mai bine de o treime dintre şomeri au cel puţin un an de când nu mai au loc de muncă şi punctează, din nou, situaţia gravă în rândul tinerilor şi a numărului tot mai mare al celor dintre ei care renunţă să-şi mai caute o slujbă.
Organizaţia atrage atenţia că piaţa muncii este grav afectată de nepotrivirea dintre calificările şomerilor şi cele de care au nevoie firmele, pe fondul incertitudinii care inhibă investiţiile şi deschiderea companiilor spre a face noi angajări.
Mii de elevi de liceu în clase terminale sunt consiliaţi, în România, pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc pe piaţa muncii în acdrul programului "Caravana carierei" derulat de Blocul Naţional Sindical (BNS).
Proiectul "Caravana carierei", finanţat din fonduri europene
BNS vine în ajutorul tinerilor care urmează să intre în piaţa muncii cu un proiect naţional de susţinere.
"Caravana carierei" a ajuns miercuri în judeţul Braşov, unde s-a întâlnit cu elevi, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor şi firmelor pentru a explica modul în care tinerii pot fi ajutaţi să se integreze în piaţa muncii.
"Ne-am propus să venim în întâmpinarea elevilor din licee, în principal cei din anii terminali, cu un set de informaţii şi un pachet de asistenţă, care să le faciliteze tranziţia de la şcoală la piaţa muncii", a spus preşedintele BNS, Dumitru Costin.
Elevii de astăzi se confruntă cu câteva probleme specifice la terminarea liceului.
Unul din participanţii la seminar, psihologul şcolar Corina Bănică ne-a spus că nevoia de informare şi consiliere este, astfel, mult mai mare şi că "există o influenţă printre tineri conform căreia orice şcoală ai absolvi, şansele de accedere la un loc de muncă, după absolvire, sunt foarte mici. Sunt demoralizaţi, în cea mai mare parte, cel puţin cei din anii terminali".
Un alt participant, Sava Alexandru Marian de la Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov spune că este o idee foarte bună unde se învaţă lucruri noi şi "putem să ne alegem o meserie pe viitor, ceea este foarte important, după părerea mea", a conchis acesta.
Proiectul "Caravana carierei" va dispune de un site dedicat tinerilor, iar în primăvară BNS va organiza primul târg universitar cu transmitere on line.
De la Braşov "Caravana carierei" îşi va continua periplul în ţară, urmând ca în zilele următoare să fie prezentă în judeţul Hunedoara.
Proiectul "Caravana carierei" a început în anul 2010. Este un program finanţat din fonduri europene, pe durata a trei ani, şi urmează să se încheie în luna octombrie a acestui an.