Calificativul Fitch reflectă riscurile majore cu care se confruntă economia României
Analistul economic Aurelian Dochia spune că motivul principal al revizuirii efectuate de Fitch este legat de nivelul foarte ridicat al deficitului bugetar.
Articol de Iulian Olescu, 18 Decembrie 2024, 13:19
Agenţia Fitch a revizuit la "negativă" perspectiva ratingului României pentru creditele pe termen lung în valută. Calificativul este menţinut toruşi la nivelul anterior BBB-. Dar, evaluarea care reflectă riscurile majore cu care se confruntă acum ţara ar putea duce la creşterea dobînzilor pentru împrumuturile externe, deja cele mai mari din Uniunea Europeană.
Reporter: Decizia a fost determinată în special de faptul că incertitudinea politică a crescut la niveluri înalte şi, conform evaluării agenţiei, va avea, cel mai probabil, efecte adverse asupra consolidării fiscale.
În plus, noul Parlament român este mai divizat şi se constată o creştere a ponderii partidelor de extremă dreapta antieuropene, ceea ce reflectă polarizarea în urcarea societăţii româneşti, se mai punctează în comunicatul Fitch.
Analistul economic Aurelian Dochia spune că decizia nu reprezintă o surpriză şi că motivul principal este legat de nivelul foarte ridicat al deficitului bugetar.
Aurelian Dochia: Tendinţa pentru 2025 nu este deloc încurajatoare, deficitul nu poate să fie corectat cu uşurinţă în 2025 în condiţiile în care economia suferă clar o încetinire de activitate. Creşterea economică pentru 2025 va fi destul de slabă şi măsurile de reducere a deficitului pe partea de scădere a cheltuielilor sunt foarte greu de acceptat, atât social, cât şi politic.
Aurelian Dochia subliniază faptul că decizia Fitch poate conduce la creşterea costurilor cu care se poate împrumuta România, acestea fiind oricum în prezent cele mai ridicate din Uniunea Europeană.